Hoppa till huvudinnehållet

Föräldrarna kunde inte rädda Aspeds skola

Publicerad:
Föräldrarna Ann-Christine Pollack och Annika Kollfelt kämpade förgäves för att rädda Aspeds skola. De fanns med i Frykenskolans aula i Torsby när beslutet om nedläggning togs.
Föräldrarna Ann-Christine Pollack och Annika Kollfelt kämpade förgäves för att rädda Aspeds skola. De fanns med i Frykenskolans aula i Torsby när beslutet om nedläggning togs. Foto: Morgan Bäckvall

Det blev en viss debatt och många frågor när beslut i kommunfullmäktige i Torsby skulle tas om framtiden för Aspeds skola under onsdagskvällen. Till slut klubbades att skolan läggs ned.

När beslut skulle tas om barn- och utbildningsnämndens budget på ett extrainsatt kommunfullmäktige gällde det frågan om avveckling av Aspeds skola, fritidsverksamheten och förskolan Junibacken.

Kommunfullmäktige hölls i Frykenskolans aula i närvaro av ett stort antal föräldrar. Som en extra punkt lades Allmänhetens frågestund till.

Ett 30-tal personer hade kommit till kommunfullmäktige och fick i besvikelse lämna lokalen efter beslut om avveckling av skolan i Vitsand.
Ett 30-tal personer hade kommit till kommunfullmäktige och fick i besvikelse lämna lokalen efter beslut om avveckling av skolan i Vitsand. Foto: Morgan Bäckvall

Föräldrarna Ann-Christine Pollack och Annika Kollfelt som genom olika aktioner kämpat för Aspeds skola ställde många av frågorna.

Det politiska beslutet blev att skolan avvecklas från hösten 2020.

Det innebär att de öppna brev och namninsamling som gjordes av föräldrar i slutändan var förgäves.

Barn- och utbildningsnämnden i Torsby står inför stora ekonomiska utmaningar och måste spara 8 miljoner kronor i 2021 års budget.

- Det handlar om 16 tjänster på helår, eller 32 på halvår och det är omöjligt. Vi kan inte ha en sådan skolverksamhet där vi inte har resurser till barn som behöver särskilt stöd, som behöver lärare i sina klassrum, säger Peter Jonsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande (S).

- Jag blev faktiskt förvånad över att den senaste skola vi lade ned var Lekvattnet. Då var de 17 elever och det var 2009. Jag kan inte tycka annat än att vi faktiskt har strävat och hållit emot och inte centralisera. Varje år har vi i princip gått två-tre miljoner back i barn- och utbildningsnämnden. Vi har i princip tillfört de pengarna till de ytterskolor vi har, säger Dag Nyström (C), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Dag Nyström valdes dessutom på kvällens kommunfullmäktige till ordförande i barn- och utbildningsnämnden, efter Peter Jonsson (S) som är tillträdande kommunalråd i augusti.

22 ledamöter yrkade bifall till en avveckling, tre röstade nej och sex ledamöter avstod.

Artikeltaggar

Ann-Katrin JäråsenNyheterPeter JonssonTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.