Hoppa till huvudinnehållet

Det krävs samarbete, annars är det lika bra att gå upp i Karlstad!

Publicerad:
Är en sammanslagning med Karlstad en väg att gå nu, undrar insändarskribenten. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Veckan efter midsommar hände det en del på Hammarö. På måndagens sammanträde i kommunfullmäktige röstade majoriteten igenom Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag till budget.

Nu skall Hammarösamverkan regera med den! En första slutsats av kommunalrådet Bosse Henriksson var att det behövs ett samarbete över partigränserna. Efter att chocken hade släppt, blev han dagen efter något mindre samarbetsvillig och bjöd in till en "förfinad dialog".

Samarbete har verkligen varit en bristvara i Hammaröpolitiken. Ansvaret för det är gemensamt för alla partier. Om samarbetet varit bättre hade Hammarö haft både bättre service och ekonomi. Skolan är den största förloraren! Inom det området finns det många felaktiga, prestigemättade beslut! Att bygga upp Götetorps skola är ett bra exempel Jag är orolig för Lillängsskolans framtid! Kommer det att finnas pengar till att renovera den och Mörmon F-6 i framtiden? Kommer skoghallsbarnen att bli de stora förlorarna?

Socialdemokraterna försökte i samband med maktskiftet för snart två år sedan ta upp frågan om samarbete i en längre debattartikel i NWT. Man skrev: "Nu behövs ett helt nytt samarbete" "Lämna Blockpolitiken". Tyvärr fanns inget intresse! Hammarösamverkan underskattade de ekonomiska problemen och överskattade definitivt sin förmåga. Vi får hoppas att de förstår nu och är mera ödmjuka och att Mattias Joelssons (KD) senaste utspel är allvarligt menat och inte ett politiskt spel. Jag tror inte det räcker med en förfinad dialog. Ahls parti har fortfarande en vågmästarroll!

Viktiga frågor som skolstrukturer och att sälja ut kommunal egendom måste lösas i samförstånd. De fel som har begåtts, kommer inte att kunna ändras. Däremot är det möjligt att börja samarbeta när det gäller framtida beslut, om viljan finns! Men då måste det finnas kompromissvilja!

Ett annat alternativ är att gå upp i Karlstad. Jag tror att fler och fler Hammaröbor börjar svänga efter att man nu har upplevt hur dåligt samarbetet är och hur illa kommunen fungerar! Varför skall Hammaröborna betala flera tusenlappar mer i skatt än om vi tillhört Karlstad och ändå få sämre service? Snart har vi kanske ett nytt parti som driver frågan?

Lars Westling i Skoghall

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonHammarö kommunHammarö kommunHammarösamverkanInsändareMattias JoelssonSkoghall