Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför strandhänget trycker på egenansvar. Trots det vittnas det om trängsel på stränder runt om i Karlstad.
I slutet av maj skrev NWT att kommunala och privata verksamheter vidtar säkerhetsåtgärder på sina badstränder för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Detta i väntan på att nya rekommendationer och riktlinjer skulle komma från Folkhälsomyndigheten.
Enligt Marianne Fröding, samordnare för båt och bad vid teknik- och fastighetsförvaltningen, skulle kommunen då "följa utvecklingen under badsäsongen och stå beredda att planera om efter behov".
När de nya råden kom den 9 juni lades mycket av ansvaret på badgästerna.
– Rekommendationen var i princip "låt det vara som vanligt, men håll avstånd". Mycket hänger på medborgarna själva, man har ansvaret att inte trycka ihop sig för många på en badplats. Är det för många ska man leta upp ett annat ställe att bada på, där det inte är så mycket folk. Den regeln gäller oavsett man är, säger Marianne Fröding.
Rekommendationerna säger att smitta genom badvatten bedöms som osannolik, men att gästerna uppmanas att hålla avstånd från varandra.
– Vi har fått i uppdrag av länsstyrelsen att rapportera om efterlevnaden några veckor framöver. Att stänga en badstrand ligger inte på vårt bord, utan vi kan bara rapportera om det ser bedrövligt ut, fortsätter hon.
Toalettstädningen avslöjar högre besökstryck
Något som också står i rekommendationerna är att offentliga toaletter kan hållas öppna och städas som vanligt.
– Vi har en så kallad normal städning och tillsyn på dem. Det är var och ens ansvar att ta med sig handsprit eller att torka av själv om man går in på en offentlig toalett, särskilt på ett utedass, säger Marianne Fröding.
Men städningen av toaletterna på de kommunala stränderna avslöjar att det är fler besökare än vanligt, trots egenansvaret för att trängsel inte ska uppstå.
– Våra toaletter fylls väldigt fort och vi har väldigt täta intervaller på tömningar. Det som vi normalt sett tömmer två gånger per säsong har vi redan nu fått tömma två, tre gånger på vissa ställen. Det är ett enormt tryck, säger hon.
"Inga krav och lagar"
I maj berättade David Nordentjell, vd på Bomstadbaden, att man sedan tidigare tagit till säkerhetsåtgärder för att undvika smittspridning på området, bland annat anslag där man uppmanar till att hålla avstånd från varandra på stranden.
Trots det har flera hört av sig till NWT om att trängsel förekommer på Bomstadbaden.
– Det är klart att det finns individer som inte följer rekommendationerna till punkt och pricka. Det är ganska mycket folk, men majoriteten är duktiga och håller avstånd. Det finns ett egetansvar i det här och vi gör allt vi kan för att informera om det och säga till om några sitter för nära varandra, säger David Nordentjell och fortsätter:
– Det kan uppstå tillfällen då det blir trängsel, som när det var jättevarmt och alla skulle bada samtidigt. Lite för mycket trängsel kanske det har varit, men vi kan inte göra mer än att informera och säga till. Vi har ju inte rätten att köra bort folk, det är ju inga krav och lagar utan rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och då är det ett egetansvar. Då är man ganska maktlös i det.
Enkät: Är du rädd för trängsel?
Birgitta Lekberg, 77 år från Karlstad, pensionerad barnskötare
– Ja, det är jag. Vanligtvis brukar jag träna på Friskis och Svettis men nu går jag bara till utegymmet utanför där jag bor. Och åker till affären klockan sju på morgonen, för trängsel, det går inte eftersom jag är i riskgrupp.
Julia Bohm, 26 år från Karlstad, förskollärare
– Både ja och nej. Jag försöker hålla mig borta från trängsel, men idag har jag jobbat i Mariebergsskogen och där var det mycket folk, så jag är inte rädd för det så.
Mattias Nylin, 50 år från Karlstad, lärare
– Nej. Man blir avtrubbad efter ett tag. Det är klart att det finns en risk med det, och det är synd att det drabbar folk i riskgrupper såklart. Jag har ingen rädsla för trängsel, men hade någon i min närhet varit i riskgrupp hade jag tänkt annorlunda.
Peter Olsson, rörläggare, och Marie Wackerberg, jobbar inom IT, båda 60 år från Göteborg
– Nja. Vi undviker folksamlingar överlag, och håller avstånd på restauranger och så vidare, men det känns som att många inte tänker likadant. Många kommer nära en ändå.