Hoppa till huvudinnehållet

Ruffa Värmlandsbilder i brutal lokal

Publicerad:
Marcus Modh hittade en stor och annorlunda lokal att göra konsthall av i sommar. På fredag öppnas utställningen med Anders Petersens fotografier.
Marcus Modh hittade en stor och annorlunda lokal att göra konsthall av i sommar. På fredag öppnas utställningen med Anders Petersens fotografier. Foto: Lena Richardson

I sommar visas fotografen Anders Petersens starka Värmlandsbilder i en ruff lokal i Arvika. Och visst uppstår magi i mötet, trots att det sker i en byggnad som just nu leder omröstningen om Värmlands fulaste byggnad.

När Arkitektupproret just nu genomför en omröstning via Facebook om fulaste byggnaderna i Sverige, leder Arvika Värmlandsligan med "brutalisthuset" på Storgatan.

Ändå är just det här huset ett av sommarens bästa utflyktstips. I en före detta butikslokal som stått tom i 20-talet år, byggs nu en fotoutställning i storformat upp.

Bilder hemifrån

På fredag öppnar "From back home" med 126 svartvita bilder fördelade på de råa betongväggarna i den 900 kvadratmeter stora lokalen.

Det är bilder som Anders Petersen tog i Värmland från slutet av 90-talet och fram till 2008.

Här finns fest och fylla, raggarbilar och folkparkskvällar, men också stillsamhet, en och annan kram och mycket vardagsliv.

Motiven är högst varierande: två åldringar sitter i en soffa, en ful jultomte poserar vid en julgran, en man endast iklädd boots står vid sin köksbänk med ryggen mot kameran.

  • Bilderna är tagna på många olika ställen i Värmland och kanske kommer några av besökarna på utställningen att hitta sig själva på någon bild.
    Bilderna är tagna på många olika ställen i Värmland och kanske kommer några av besökarna på utställningen att hitta sig själva på någon bild.
  • Lokalen ligger en trappa upp i huset och saknar fönster. Det är en fördel i sammanhanget - det behövs mycket väggyta till de 126 bilderna.
    Lokalen ligger en trappa upp i huset och saknar fönster. Det är en fördel i sammanhanget - det behövs mycket väggyta till de 126 bilderna.
  • En film visas i lokalen. Där kan man bland annat se Anders Petersen själv berätta om sin fotokonst.
    En film visas i lokalen. Där kan man bland annat se Anders Petersen själv berätta om sin fotokonst.
  • Bilderna är många och det finns mycket att upptäcka i varje bild. Ha inte bråttom!
    Bilderna är många och det finns mycket att upptäcka i varje bild. Ha inte bråttom!

Naturligt uttryck

Ingen verkar förställa sig - ingen ser ut att riktigt ha brytt sig om att en fotograf fångat dem i flykten.

– Det är folk som är sig själva och naturliga. Hans stora styrka är att han är väldigt varm som person och har lätt att komma nära människor med sitt skapande. Han har också det otroliga ögat för att fånga rätt ögonblick, säger Marcus Modh.

Tom lokal inspirerade

Han är ansvarig på Arvika konsthall och den som tog initiativet till utställningen. Impulsen kom när han promenerade Storgatan fram en dag och började fundera på vad man skulle kunna göra med den där tomma lokalen. Visa konst, var snart hans tanke. Han kontaktade fastighetsägarna, intresse uppstod och nu är det dags för utställning.

Arkitekturen här kallas brutalism, men är det brutal konst vi ser nu tycker du?

– Anders Petersens fotografier är ju väldigt råa och det är hård exponering. Han förskönar inte det han fotograferar utan är väldigt ärlig i sina bilder. Jag känner att det är ett bra möte mellan lokalen och Petersens verk. Båda visar det mer råa i vardagen, säger Marcus Modh.

Inte bara vackert

Bilden av Värmland, inte minst inom populärkulturen, har diskuterats en del på senare år. Anders Petersen visar heller inte det vackraste Värmland, men alls ingen nidbild.

– Han har väl större bredd, med vad han visar besökarna vad Värmland är. Det är väldigt varierat; det är ju från folk i raggarbilar till folk som tar studenten, lite pinuppor och julmotiv, säger Marcus Modh.

Rockikoner och vanliga värmlänningar möts på utställningen.
Rockikoner och vanliga värmlänningar möts på utställningen. Foto: Lena Richardson

Många på bilderna är alldeles vanligt folk, men här liksom i Petersens Parisbilder som Sliperiet i Borgvik visar i sommar, får också de lite mer udda existenserna vara med.

– I många av sina serier närmar han sig människor som är lite i utkanten och lite av outsiders och lever tilltufsade vardagsliv. Det är också fint att se, att sådana människor också får utrymme, säger Marcus Modh.

En kram på åkern

Och när man ser genom Anders Petersens kameraöga - nog syns det fina också i det som först kan se rörigt eller råbarkat ut.

– Det är hårda exponeringar men det är många vackra bilder också. Det som jag tycker är häftigt med Petersen är att han lyckas se det vackra i mycket av det som andra kanske upplever som lite fult och allt för vardagligt och så där, säger Marcus och visar på en bild med massor av bilar parkerade på en åker:

– Och där på en sten sitter ett par och kramas. Ibland får man jobba lite för att se det vackra.

Brutal arkitektur

Kanske, kanske är det så med den omdebatterade byggnaden också.

– Det är ju brutalistisk arkitektur och det är ju väldigt hård design på den, men jag tror också att folk i Arvika inte haft någon positiv association till den på länge, eftersom här har stått tomt i 20 år, och tomma lokaler är ju något negativt i sig.

Fasaden på det omdiskuterade huset är onekligen annorlunda. Brutalism kallas stilen.
Fasaden på det omdiskuterade huset är onekligen annorlunda. Brutalism kallas stilen. Foto: Lena Richardson

Ser potential

Han hoppas att sommarens utställning ska ge positiva signaler, som kanske också kan göra byggnaden mer populär. Själv har han redan visioner om mer konst i lokalen.

– Jag ser ju verkligen potential. Det kan vara ett framtida kulturhus eller en konsthall, en filial till Arvika konsthall kanske, funderar han.

Får det plats fler konsthallar i Arvika?

– Ja! Det tycker jag. Vi har så otroligt mycket konst och kultur, säger han och hoppas på en fortsättning.

Om inte annat så finns det ju en halva kvar av den ursprungliga utställningen From back home, som innehöll bilder både av Anders Petersen och JH Engström, också han fotograf med Värmlandskoppling.

Arvikaarrangörerna valde av utrymmesskäl att bara ta med Petersens bilder - så vem vet, kanske är det Engströms tur nästa sommar.

– Kanske! Det skulle vara kul att visa. Han är också en otroligt bra fotograf, säger Marcus Modh.

Men först ska ju den här konstsommaren klaras av. Utställningen öppnar på fredag och är kvar till och med den 26 september.

Fotografen Anders Petersen föddes i Solna 1944 och flyttade till Karlstad som 14-åring. Han har fått flera internationella priser och har gett ut flera böcker.
Fotografen Anders Petersen föddes i Solna 1944 och flyttade till Karlstad som 14-åring. Han har fått flera internationella priser och har gett ut flera böcker. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Artikeltaggar

Anders PetersenArkitekturArkitekturupproretArvikaArvika konsthallFotograferingKonstKonstnärMarcus ModhSommarUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.