Hoppa till huvudinnehållet

Göran Tunströms gymnasietid skildras med värme

Publicerad:
Författaren Göran Tunström på en bild från Sunne, 1998. Om hans gymnasietid skriver skolkamraten Halvar Leander i nya numret av Wermlandiana.
Författaren Göran Tunström på en bild från Sunne, 1998. Om hans gymnasietid skriver skolkamraten Halvar Leander i nya numret av Wermlandiana. Foto: Rolf M Aagaard/TT

En vit älg pryder omslaget på nya numret av kulturtidskriften Wermlandiana. I den välmatade skriften ryms både minnen av Göran Tunström och en rad recensioner av nya böcker med Värmlandskoppling.

Tidskriften Wermlandiana ges ut av Föreningen Värmlandslitteratur och älgen på det nya numrets omslag är ingen mindre än Elving Älg, skapad av Solveig Rudström. Hon har illustrerat Anita Forsnäsgårds bok om en vit älg som hamnar i trassel - "Elving Älgs värsta dag" är också en av många böcker med Värmlandskoppling som recenseras i tidskriften.

Elving Älg är omslagspojke på nya numret av Wermlandiana.
Elving Älg är omslagspojke på nya numret av Wermlandiana. Foto: Lena Richardson

Avdelningen för recensioner upptar mer än halva tidningen och visar bredden på det värmländska författarlivet. Här finns böcker om alltifrån hur man får en riktigt fin gräsmatta till häxprocesser i Sverige.

Pristagare

Nästan lika välblandad är själva tidskriften. Den inleds med en minnesartikel om nyligen bortgångne P O Enquist och hans Värmlandskopplingar. Sedan får läsaren hänga med på elvakaffe hos Bengt Berg - apropå hans och Anders Bergs digitala sändningar under våren.

Föreningen Värmlandslitteraturs stipendiater och pristagare presenteras: Marit Kapla, som fick debutantstipendiet för sin bok Osebol, Maria Lilja som fick hedersomnämnande för sin bok om Sigge Stark och så Per och Inger Berggréns bok Stadsträdgården i Karlstad, i våras korad till Värmlands vackraste bok 2019.

Gymnasieminnen

En av de längre artiklarna denna gång ägnas Göran Tunström, skildrad av hans gymnasiekamrat Halvar Leander.

I år är det 20 år sedan Tunström gick bort och med Leanders hjälp åker läsaren på tidsresa tillbaka till åren innan författarskapet - en berättelse med charm och värme. Att Leander inte är förvånad över att Göran Tunström blev författare framgår när man läser hans ord om den berättarglada, poesiälskande och kreative ynglingen.

Wermlandiana utges med tre nummer per år och är Föreningen Värmlandslitteraturs medlemstidning.

Artikeltaggar

Anita ForsnäsgårdBengt BergFöreningen VärmlandslitteraturFörfattareGöran TunströmInger BerggrénKändisarKarlstadLitteraturMarit KaplaNöje/KulturSolveig RudströmSunneVärmlands länWermlandiana

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.