Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Miljöpartiet har mognat

Publicerad:
I en partiledardebatt i riksdagen 2015 lanserade dåvarande L-ledaren Jan Björklund idén att [Miljöpartiet] i själva verket är som en tomat – röd på både in- och utsidan, skriver Byrån.
I en partiledardebatt i riksdagen 2015 lanserade dåvarande L-ledaren Jan Björklund idén att [Miljöpartiet] i själva verket är som en tomat – röd på både in- och utsidan, skriver Byrån. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Miljöpartiet har genomgått en typ av politisk mognadsprocess som påminner om tomatens – först grön och med tiden allt mer illröd, skriver Byrån.

Förr skämtades det om att Miljöpartiet var som en vattenmelon – grön utanpå och röd inuti. Men i en partiledardebatt i riksdagen 2015 lanserade dåvarande L-ledaren Jan Björklund idén att partiet i själva verket är som en tomat – röd på både in- och utsidan. Och resultatet av MP:s tid i regeringen verkar ha gett Björklund rätt.

Det platta partiet, byggt för att det inte skulle uppstå maktkluster, har blivit hierarkiskt med topp. Gröna övertygelser har fått ge vika för röda ståndpunkter. Miljöpartiet har genomgått en typ av politisk mognadsprocess som påminner om tomatens – först grön och med tiden allt mer illröd.

Drönarjakt eller regeringstakt?

På torsdagsförmiddagen gick larmet. Polisen ryckte ut till regeringskansliet. ”Två drönare ska ha observerats samtidigt som regeringen sammanträde”, upplyste Dagens Nyheter (2/7). Byrån tror knappast att det var en tillfällighet.

Socialistisk revolution?

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har begått nyhetsbrev (2/7). Och för en gång skull var det fullt av nyheter – i förbigående verkar hela näringslivet ha socialiserats och planekonomi införts. Nordmark skriver: ”Så snart kampen mot viruset tillåter, ska regeringen återstarta ekonomin och se till att människor kommer i arbete igen. Vi kan just nu inte riktigt säga när.”

Byrån undrar om Eva Nordmark har hört talas om något som kallas marknadsekonomi och företag. Det är där jobben finns och skapas.

Inga andra bullar

Det är skönt i solen. Vid tiden för det som skulle ha varit Almedalsveckan var det strålande sommar i Visby. Några som trivdes i värmen var Sverigedemokraterna. Partiet bjöd ett hundratal på korv, kaffe och bullar under vad som skulle ha varit partiets dag.

Onekligen ser det ut som att SD har funnit sig till rätta i det så kallade etablissemanget. Deras företrädare har slutat bjuda på andra bullar och övergått till de vanliga.

Hoppfull regeringskris

Blir det regeringskris? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara på kollisionskurs på flera områden. Byrån undrar dock om en MP-sorti verkligen skulle innebära en kris i ordets rätta bemärkelse för den S-ledda regeringen. Om Miljöpartiet inte går så långt som att aktivt motverka regeringen kan färre miljöpartister i regeringskansliet innebära mer lugn och ro för statsminister Stefan Löfven (S).

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Bubbel från ByrånDagens NyheterDrönareEva NordmarkJan BjörklundMiljöpartietRegeringenSigneratSocialdemokraternaSocialismStefan LöfvenSverigedemokraterna