Våga stå upp mot Kina

Ledare
PUBLICERAD:
Polis kvarhåller demonstranter i Hongkong.
Foto: Vincent Yu/AP
Det är märkvärdigt svårt att få EU, eller ens Sverige för den delen, att vidta faktiska åtgärder mot Kina. Då rör det sig ändå om världens största diktatur, ett land som systematiskt kränker människors, folks och staters rättigheter. Det är skamligt.

Gång på gång visar Kina sin bristande respekt för allt och alla. Senast i raden är det brutala nedslaget mot Hongkong som över en natt har fått sitt självstyre utraderat. Frilansjournalisten Jojje Olsson, som driver den svenska nyhetssidan om Kina Inbeijing.se, skriver i Expressen Kultur (1/7) om hur den nya säkerhetslagen som Peking har infört i Hongkong har lett till att oppositionspartier löses upp, demokratiaktivister flyr för sina liv och vanliga Hongkongbor tvingas se sitt hem för alltid förändrat.

Det fria Hongkong finns inte mer. Historien är ännu inte över. Hongkongbor har demonstrerande och protester i blodet, men den kommunistiska regimen har bestämt sig. Varje antydan om motstånd räknas numera som subversiv verksamhet och är ett brott. Räkna med att protesterna kommer att slås ned effektivare än tidigare.

EU mäktar inte med mer än att samlas till ett tandlöst uttalande. Enligt utrikesminister Ann Linde (S) var Sverige det enda land som drev på för att gå längre än ett uttalande. Hur innerligt den linjen drevs kan ifrågasättas. När riksdagens EU-nämnd beslutade att Sverige skall driva på för sanktioner reserverade sig både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det finns en eländig tendens i EU, framdriven inte minst av Tyskland, att de ekonomiska relationerna till Kina är överordnat allt annat. Därför klarar unionen, som så gärna vill vara en världsspelare, inte av att ens försöka sätta hårt mot hårt mot. Det är inte svårt att ana en tanke om att Kinas aggressivitet främst är ett bekymmer för människor långt, långt borta. Det är beklämmande.

Kina har visat en enastående benägenhet att öppet trotsa internationell rätt utan att möta mer än tam kritik. När en speciell FN-tribunal till slut kom fram till att Kinas territoriella krav i Sydkinesiska havet är grund- och rättslösa förklarade president Xi Jinping omedelbart att Kina inte respekterar internationell rätt om den inte överensstämmer med landets intressen.

Omkring en miljon uigurer har satts i så kallade omskolningsläger i Xinjiang i västra Kina. I slutet av juni beslagtog amerikanska tullen en stor sändning löshår och peruker från provinsen, värd flera miljoner kronor, eftersom de befaras komma från dessa läger. Det är dessutom bara dagar sedan det avslöjades att bland annat uigurer tvingas använda preventivmedel samt utsätts för påtvingade aborter och steriliseringar.

Kina har därtill kidnappat en svensk medborgare verksam i Hongkong under en semester i Thailand, bokförläggaren Gui Minhai. Gui fördes mot sin vilja till Kina, sattes i förvar, fråntogs alla sina rättigheter och har nu fängslats efter en skenrättegång. Kina har till och med hävdat att han inte är svensk medborgare för att Sverige inte skall lägga sig i längre.

Kinas ambitioner växer hela tiden och detsamma gäller dess räckvidd. Bolag som Huawei tillåts bygga europeiska 5G-nät som om vi inte visste vad Kina är kapabelt till. Vi kan inte hindra Kina från att göra Hongkong ofritt, från att göra sig av med folkgrupper eller kidnappa utlänningar. Men vi behöver inte hjälpa dem heller.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.