Hoppa till huvudinnehållet

Nils, 15, attackerad med järnrör mot sin A-traktor - 47-årig man anhållen

Publicerad:
Mannen kastade in ett järnrör genom vindrutan på A-traktorn när Nils Karlsson Säker, 15, körde förbi honom.
Mannen kastade in ett järnrör genom vindrutan på A-traktorn när Nils Karlsson Säker, 15, körde förbi honom. Foto: Tommy Andersson

Mannen stod och väntade på A-traktorn vid sidan av vägen.

Sekunder senare kastade han ett järnrör genom vindrutan - rakt mot 15-årige Nils Karlsson Säker.

– Jag vart rädd och ville bara därifrån, säger Nils Karlsson Säker.

Nu är den 47-årige mannen anhållen misstänkt för försök till grov misshandel och olaga hot efter att han prejat tre andra ungdomar av vägen.

De 15-åriga pojkarna i Hagfors skulle träffas och spela datorspel tillsammans vid 22-tiden i lördags. Men Nils Karlsson Säker hade glömt sitt Play station hemma och satte sig i sin mörkblå A-traktor för att åka och hämta det hos sin pappa i Haftersbol utanför Sunnemo.

Men när han var bara några hundra meter hemifrån körde en bil ut bakom honom, körde om och stannade längs vägrenen en bit längre fram.

När Nils Karlsson Säker var i höjd med mannen höjde mannen armen och kastade ett knappt en meter långt järnrör rakt mot 15-åringen.

– Han kastade det genom rutan, säger Nils Karlsson Säker.

Järnröret gick snett genom kupén och landade mellan Nils Karlsson Säker och förardörren till A-traktorn.
Järnröret gick snett genom kupén och landade mellan Nils Karlsson Säker och förardörren till A-traktorn. Foto: Tommy Andersson

"Förbannad, rädd, chockad"

När NWT träffar honom på måndagseftermiddagen är han fortfarande skakad av händelsen.

Han visar den söndertrasade vindrutan och hur det ligger glassplitter på sätena inne i fordonet. Vänster underarm är omplåstrad efter att järnröret träffade honom där när det gick snett genom A-traktorn och landade mellan Nils och dörren till förarsätet.

– Det är ett mirakel att han inte träffades i bröstet. Som förälder är man förbannad, rädd, chockad, han hade kunnat vara död, säger pappa Niclas Säker.

Pappa Niclas Säker är chockad och rädd när han tänker på vilka skador sonen kunde ha fått.
Pappa Niclas Säker är chockad och rädd när han tänker på vilka skador sonen kunde ha fått. Foto: Tommy Andersson

Efter attacken lyckades Nils köra de resterande 200 meterna för att komma hem, samtidigt återvände den attackerande mannen till sin bil och började förfölja honom. Men mannen tvärvände och försvann när Nils svängde ner till sina föräldrar.

– Han kom in på gårdsplanen här och ropade mamma, pappa, den jäveln kastade ett järnspett mot mig, säger Niclas Säker.

Nils kompisar prejade i diket

Föräldrarna larmade omedelbart 112. Polisen kom hem till dem och omhändertog järnröret som låg kvar inne i A-traktorn, därefter åkte Niclas och Nils till sjukhuset i Torsby för att få Nils skador dokumenterade.

Samtidigt spreds ryktet bland Nils vänner om vad som hänt honom.

Det är oklart vad som skett där efter, men vid tvåtiden på natten mot söndagen misstänks samma man som kastade järnröret mot Nils ha prejat en annan A-traktor, där tre av Nils jämnåriga vänner befann sig, ned i diket längs vägen mellan Sunnemo och Munkfors.

Den 47-årige mannen är anhållen för försök till grov misshandel och olaga hot efter att han efter attacken mot Nils misstänks ha prejat en annan A-traktor av vägen.
Den 47-årige mannen är anhållen för försök till grov misshandel och olaga hot efter att han efter attacken mot Nils misstänks ha prejat en annan A-traktor av vägen. Foto: Tommy Andersson

Flera meter svarta bromsspår syns i asfalten där bildramat skedde. Polisband spärrar fortfarande av den misstänkte gärningsmannens bil som står i diket, medan A-traktorn står uppställd på en intilliggande vändplan.

Den 47-årige mannen, skriven på en adress i Hagfors, är nu anhållen för försök till grov misshandel och olaga hot i samband med den senare händelsen.

Inget förhör med misstänkte 47-åringen

Mannen är däremot ännu inte delgiven någon brottsmisstanke för attacken mot Nils Karlsson Säker.

– Vi har inte hållit något förhör med honom angående den händelsen ännu, vi har prioriterat de misstankar han är anhållen för, säger åklagare Sofie Derke.

Nils attackerades 200 meter från hemmet utanför Sunnemo.
Nils attackerades 200 meter från hemmet utanför Sunnemo. Foto: Tommy Andersson

Nils Karlsson Säker känner inte till den 47-årige mannen sedan tidigare och vet inte varför han attackerade honom. Den enda orsaken han komma på är att A-traktorns motorljud är ovanligt högt på grund av ett trasigt avgasrör.

– Han kanske tycker att A-traktorn låter mycket, men det är inget som någon pratat om tidigare, säger han.

NWT har sökt den 47-årige mannens försvarsadvokat.

47-årig man anhållen för attack med järnspett mot A-traktor

Artikeltaggar

A-traktorBrott & blåljusFörsök till grov misshandelHagforsOlaga hotSofie DerkeSunnemo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.