Miljöpartiet bröt ned Socialdemokraterna

Ledare
PUBLICERAD:
Isabella Lövin (MP) bröt ned Stefan Löfven (S).
Foto: ALI LORESTANI/TT
Det blir ingen regeringskris, men det blir heller ingen bred migrationsuppgörelse. När det gällde valde Socialdemokraterna samarbetet med Miljöpartiet istället för att komma överens med de borgerliga. Därmed riskerar Sverige att få en fortsatt ohållbar migrationspolitik.

Vapenskramlet från de upprörda miljöpartisterna fungerade. Det mer eller mindre uttalade hotet att lämna regeringen om Socialdemokraterna gjorde upp om en stramare migrationspolitik med andra partier tog skruv. S vek ned sig till slut, och nu kommer MP att få blodad tand. Det bådar inte gott.

Det går att förstå den miljöpartistiska vreden. Arrogansen hos S var ju monumental om de inbillade sig att MP skulle sitta still i regeringsbåten även om man tog sig för att bakom ryggen på dem göra upp med andra om ett för dem så viktigt politikområde. Men det hade nog S räknat med, men det visade sig vara en felbedömning.

Under den förra helgens alla krismöten inom MP så skall ministern och förra språkröret Peter Eriksson enligt Expressen (4/7) ha sagt: "En sak med sossar är att de när de blir så där arroganta, då måste man bryta ner dem så att de lär sig". Och det har nu skett. MP har brutit ned S.

Att migrationsförhandlingarna mellan S och de fyra gamla allianspartierna skulle braka samman kunde man förstå redan i fredags. I en intervju i Sydsvenskan lät statsminister Stefan Löfven (S) förstå att de säger nej till ett asylmål, alltså en sorts tak för hur många asylsökande som Sverige skall kunna ta emot varje år. Där och då var det klart att det inte skulle kunna gå att nå en bred blocköverskridande majoritet, även om det inte blev officiellt förrän efter ett möte under måndagen.

Även om MP inte deltagit i förhandlingarna har de varit "den gröna elefanten i rummet" som den migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard (M) lite fyndigt uttryckte det. S hade lagt fram ett eget riktmärke för asylmottagande som de inte ens själva kunde stå upp för. Räknade man på det så innebar S-förslaget minst lika många som i dag. Då gick det inte att komma överens.

Utan M – och Kristdemokraterna, som också har lämnat samtalen – så dumpar nu S det där riktmärket och säger att de bara tog med det för att försöka komma överens med M. Tro det, den som vill! S hade nog velat nå en bred och stramare överenskommelse, men de var mer måna om att kunna regera vidare med MP. Och utan något riktmärke så kommer det förstås att bli lättare att enas med MP.

Det kan bli så att det blir en migrationsöverenskommelse mellan januaripartierna, plus Vänstern. Centern, som tidigare uttryckt stor vilja att kompromissa bort sin egen migrationspolitik, skyller nu på M för att det sprack. M var inte beredda att flytta sig, heter det nu. Samtidigt säger partiledarvikarien Anders W Jonsson att han är kritisk mot volymmål och stramare anhöriginvandring. Alltså sådana frågor som M drivit hela tiden och inte kan ha varit okända för C när de ändå ville nå en bred överenskommelse.

Det är synd att det nu inte blir någon ny stram, hållbar och långsiktig migrationspolitik. Men det är också klargörande för väljarna vilka partier som är för och vilka som är emot en sådan politik. Frågan som kunde ha neutraliserats politiskt kommer att fortsätta vara i högsta grad närvarande under många år framöver. Allt för att det lilla extrempartiet MP lyckades bryta ned socialdemokratin, vilket är en bedrift sig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.