Hoppa till huvudinnehållet

Stort och smått från Älvdals-Bygden 1928

Publicerad:

Vid en grovstädning i mina gömmor hittade jag en årgång från 1928 av veckotidningen Älvdals-Bygden, som kom ut några år i slutet av 1920-talet. Tidningen täckte enligt underrubriken socknarna Råda, Ekshärad, Norra Ny, Dalby, Södra och Norra Finnskoga, men inslag från Fryksdalen var tilldelat generöst utrymme.

Vid en genombläddring av de sköra och lite blekta sidorna gjorde jag små noteringar som ni som följer mina krönikor ska få ta del av. Somligt stort och somligt smått i subjektivt och något slumpartat urval.

Den 12 januari redovisas ett referat från fjolårets sista skolråd i Norra Finnskoga, där man ”beslöt föreslå kyrkostämman att uppta läsningen vid Uggelhedens skola fr o m 1 juli 1928 samt snarast utannonsera lärareplatsen därstädes”. Kommunalfullmäktige i samma socken hemställer om att få postlinjen Råda – Sysslebäck utsträckt till Finnskoga-Höljes.

Den 19 januari rapporteras om ett barnamord i Sunne. En kvinna från Karlstad har tagit in på ett rum för resande i köpingen för att där i hemlighet föda ett oönskat barn. Folk i rummet under reagerade på jämmer från kvinnans rum. Polisman Hedquist kallades till platsen och fick kvinnan att erkänna att hon fött ett barn och strypt det. Hon hade lagt barnet i en resväska med avsikt att ta det med till Karlstad och kasta det i Klarälven.

Den 26 januari: ”Godsägaren P J Amundsson i Likenäs har utsetts att tjänstgöra som häradsdomare inom Älvdals övre tingslags häradsrätt efter avlidne Jon Jonsson i Branäs.”

Den 2 februari. Barnamörderskan (se 19 januari) dömdes till ett års straffarbete.

Många referat visar att föreläsningar var mycket vanliga på många platser och dessutom populära. Även bio var ett av tidens nöjen.

Den 8 mars rapporteras att det vackra vintervädret håller i sig, 7–15 minusgrader. Skidtävlingar anordnas på flera platser, som Solvik i Norra Ny och veckan därpå i Likenäs och Ekshärad. Frykens is har hållit för grustransporter mellan Malön och Rud, och förra veckan plogades vägen på isen.

En insändare klagar över att någon har tagit sig för att gång på gång okynnesstarta en bil på gården vid Sysslebäcks poststation nattetid.

Den 22 mars rapporteras om fortsatta skidtävlingar.

Den 29 mars. Resterna av ett rådjur har påträffats vid Sundhultsbron. Det hade tydligen jagats av hundar som börjat äta på djuret medan det ännu levde. Fortfarande redovisas resultat av skidtävlingar, nu i Råda.

Den 5 april. Sysslebäcks Folketshusförening har haft årsmöte: ”Ett Folkets hus i Sysslebäck kommer, av allt att döma, inom en icke långt avlägsen framtid att resa sina tinnar…” (Här kan påpekas att bygget ännu, år 2020, inte har kommit igång.)

Den 19 april. Kyrkogårdsnämnden i Dalby har beslutat att uppföra en kyrkogårdsmur med portal. Arbetet skall utföras av Jöns Halvarsson, Likenäs, och Karl Eskilsson, Långav.

Den 3 maj: ”Katastrofal islossning i Klarälvsdalen. Sundhultsbron raserad – Byggnader och jordmärken bortspolade – Älven bryter sig ny fåra i Dalby.” Det var en två kilometer lång isdamm med timmerbrötar som satte sig i rörelse och raserade Sundhultsbron. När isdammen stannade där tog älven en ny väg för att 500 meter nedom bron falla in i gamla fåran. Ladugårdar utrymdes, och en del lador spolades bort. Stora jordmassor försvann.

Den 10 maj berättas hur 400 kilo dynamit hade gått åt för att få isdammen att röra sig framåt. Förödelsen var stor, och två familjer i Sundhult miste hus och hem. Bron som byggts med mödosamt hopsamlade medel var borta.

Den 28 juni. Byggnadsstyrelsen har fastställt ett förslag av Tor Hörlin till dekorering av Dalby kyrka. En fjärdingsman i Östmark blev tillkallad för att lugna en person som blivit sinnesrubbad. Den sistnämnde sköt med hagel och skadade fjärdingsmannen. Dagen efter kom landsfiskalen från Torsby och anhöll förövaren av dådet.

Den 19 juli. Natten till måndag råkade några åkande med bil hemmahörande i Ljusnäs köra över landsvägen vid Osebol och ned i älven. Ingen blev skadad.

Den 23 augusti. Året har tydligen varit gynnsamt för växtligheten, för hemmansägare Wilhelm Olsson, Ekebol, Norra Ny, kan för Älvdals-Bygden visa upp ett 177 cm långt havrestrå. Efter senaste veckans nederbörd har Klarälvens vattenyta höjts med 2,18 m vid mätning i Stöllet.

Den 6 september. Nya rekordlängder för havrestrån: 188 cm hos Magnus Larsson i Hjällstad och hela 203 cm hos Olov Spik i Spikebol.

   Älvdals-Bygden, förstasida från 1928.
Älvdals-Bygden, förstasida från 1928.

Den 20 september. Lärarinnan i Stranna, fröken Betty Karlotsson, är på grund av sjukdom tjänstledig tills vidare. Lärarinnan fröken Signe Sandén från Stockholm vikarierar. I samma exemplar av tidningen är en artikel urklippt, och man kan förmoda att den gällde en rapport om att Dalby hembygdsförening bildades den 15 september (och om det inte var på det viset borde det ha varit så, för uppgiften saknas).

Den 27 september berättas att Ekshärads hembygdsgård invigdes söndagen den 23 september, omkring fem år efter föreningens tillkomst.

Den 11 oktober. Dalby kyrka invigdes på söndagen under högtidliga former. Biskop Eklund förrättade invigningen, och en ståtlig kantat, skriven av biskopen själv och komponerad av kantor Ivan Ekblom, framfördes.

Den 18 oktober. Bröderna Ejners affär i Ambjörby har renoverats grundligt under sommaren. Bland annat har moderna skyltfönster satts in. Per Kristian Andersson från Norra Ny deltog i en älgjakt i Gräsmark och råkade själv bli tagen för en älg. Han fick en kula i benet och fördes till sjukstugan i Sunne.

Den 25 oktober. ”Makarna Karin och Jöns Olsson i Sandbackheden, Sysslebäck, Dalby, firade sistlidna torsdag minnet av sitt 60-åriga äktenskap.”

Den 1 november. ”I söndags invigdes IOGT-logen Svea i Kindsjöns ordenshus med en storartad festlighet:”

Den 22 november. Till folkskollärare vid Transtrands skola inom Dalby socken valdes vid söndagens kyrkostämma herr Ture Georg Bengtsson från Falkenberg.

Den 29 november. Söndagen den 25 november satt en kommitté och utarbetade stadgar för Dalby nybildade hembygdsförening. Här meddelas också att föreningen som gåva av T O Holm i Transtrand fått ett pörte som kommer att sättas upp på den hembygdsgård man ännu saknar.

Den 6 december. En kåserande resenär berättar om en bussresa uppöver Klarälvdalen. En pigg och glad ”syster Ebba” blev en sträcka trevligt resesällskap. På Lindows pensionat blev resenären mottagen som i ett hem och gladdes mycket över detta. En promenad företogs norrut i Sysslebäck, där man kunde konstatera att återuppbyggnad av Sundhultbron pågick.

Artikeltaggar

ÄlvdalenBranäsEkshäradFamiljGräsmarkKarlstadKindsjönKrönikorLikenäsNorra FinnskogaOsebolÖstmarkRådaSolvikSunneTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.