Ödsligt charterhotell möter svenska turister

Publicerad:
Bamse underhåller för en gles publik på ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Pass, biljetter – munskydd och handsprit. För de första svenska charterresenärerna pandemisommaren 2020 väntar nya bufféregler, förmanande lappar och ödsliga hotell.

– Det är lite spöklikt, säger Albin från Uppsala om charterhotellet på Rhodos.

Kom ihåg att bära munskydd. Köa inte till toaletten. Och minsta symtom på covid-19 ska genast anmälas till personalen.

Uppmaningarna ljuder genom högtalarsystemet på ett av de första charterflyg som lämnat Sverige sedan reseavrådan hävts för flera länder tidigare i veckan. Det är en påminnelse om att det fortfarande pågår en pandemi därute, även om många länder har öppnat sina gränser – angelägna om att få i gång turismen.

De första charterturisterna har återvänt till Rhodos – men många hotell är fortfarande stängda. Andra är inte ens halvfulla.
De första charterturisterna har återvänt till Rhodos – men många hotell är fortfarande stängda. Andra är inte ens halvfulla. Foto: Stina Stjernkvist/TT

När kabinpersonal med plasthandskar börjar dela ut lunchbrickor så går det dock bra att tillfälligt ta av munskyddet för att hugga in på maten, som kommer noggrant paketerad och inplastad.

– Vill du ha en gin och tonic? Bara så du vet så får vi får inte servera den med is eller citron, säger en flygvärdinna till en passagerare och förklarar att det är en av många nya riktlinjer för att minska risken för smittspridning.

Kalla fötter

Just den här flighten, med destination Rhodos, har omgärdats av turbulens. Grekland öppnade alla sina flygplatser den 1 juli, men fick kalla fötter och stoppade svenska direktflyg i sista stund på grund av virusläget.

Kabinpersonal delar ut mat på charterplanet mot Rhodos.
Kabinpersonal delar ut mat på charterplanet mot Rhodos. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tui fick dock specialtillstånd att landa i torsdags med villkoret att personal från resejätten samt journalister skulle vara med ombord för att kunna skildra hur det går till när Grekland välkomnar turister igen.

Men större delen av flyget var fyllt av vanliga resenärer, vilket skapade stor förvåning i lokala medier som döpte om flighten "till det förbjudna planet" och fick konkurrenten Apollo att ryta till.

Sven och Melanie Möller tillsammans med barnen Matti och Mika väntar i kön för coronatest vid ankomst till Rhodos. 'Vi är inte oroliga för viruset, alla får ta stort eget ansvar för sin hygien och hålla avstånd' säger Melanie Möller.
Sven och Melanie Möller tillsammans med barnen Matti och Mika väntar i kön för coronatest vid ankomst till Rhodos. "Vi är inte oroliga för viruset, alla får ta stort eget ansvar för sin hygien och hålla avstånd" säger Melanie Möller. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Grekland har klarat sig relativt bra i pandemin och genomför slumpmässiga coronatester på turister. Men när flyget från smittohärden Sverige landar på Rhodos är det inte tal om några stickprov, utan alla passagerare får sträcka ut tungan åt topsförsedda kvinnor som tar emot i provisoriska bås. Resultatet dröjer minst ett dygn och är det positivt väntar 14 dagar på ett statligt karantänhotell.

Tomma hotell

Resenärerna sprids sedan ut på de hotell som ligger som pärlband längs med Medelhavskusten. Många håller fortfarande stängt, andra har just slagit upp portarna men med majoriteten av rummen fortfarande tomma.

Alexandros Kanis, hotellchef i Kolymbia på Rhodos.
Alexandros Kanis, hotellchef i Kolymbia på Rhodos. Foto: Stina Stjernkvist/TT

På ett av de få hotell som har öppnat i Kolymbia checkade 126 gäster in de två första dagarna, långt från de omkring 1 250 personer som får plats här. Och när den sedvanliga underhållningen drar i gång är det bara en handfull åskådare på plats för att artigt applådera sången som ekar ut från den stora scen som har placerats vid hotellets hjärta.

– Det är förstås en besvikelse att gästerna är så få. Men vi hoppas öka beläggningen till 30-40 procent nästa vecka, säger hotellchefen Alexandros Kanis.

Urinoarerna på hotellet i Kolymbia är coronasäkrade.
Urinoarerna på hotellet i Kolymbia är coronasäkrade. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Turismen är så viktig för oss. Vi hoppas att det kommer ett vaccin snart så att vi inte behöver hålla avstånd till våra gäster, vi gillar kindpussar. Vi vill att människor ska resa och ha kul, men vara försiktiga.

Är du orolig över att det kommer svenskar till ditt hotell med tanke på smittoläget i Sverige?

– Nej, jag känner mig säker med de åtgärder vi har vidtagit. Sverige valde en annan väg än många andra och det är inte upp till oss att döma om det var rätt eller fel.

Lite omständligt

Personalstyrkan har minskat på grund av arbetsbrist. Men de som är kvar har specialutbildats för att känna igen covidsymtom och innan incheckningen kontrolleras gästernas temperatur. I hissarna får max två personer åka tillsammans, prydnadskuddar har plockats bort för att göra rummen renare och den som är sugen på buffé får nöja sig med att stå bakom en plastskiva och peka på rätter som personalen sedan lägger upp på en tallrik.

Andreas Öhrvall från Eskilstuna får inte ta från buffén själv, utan måste stå bakom en plastskiva och peka på vad han vill ha.
Andreas Öhrvall från Eskilstuna får inte ta från buffén själv, utan måste stå bakom en plastskiva och peka på vad han vill ha. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Det blir omständligt, både för gäster och för personal. Mest tycker jag synd om personalen som får merarbete och så blir det mycket skräp med alla handskar och munskydd som ska på och av hela tiden i restaurangen, säger Andreas Öhrvall från Eskilstuna som är på semester med sin son.

Inte lika roligt

Albin och Rebecca har rest från Uppsala för att njuta av sol och bad med nioåriga dottern Lea. De tycker att det verkar som om hotellet har vidtagit ordentligt med smittskyddsåtgärder.

Andreas Öhrvall och sonen Emanuel från Eskilstuna äter frukost på hotellet på Rhodos.
Andreas Öhrvall och sonen Emanuel från Eskilstuna äter frukost på hotellet på Rhodos. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Det är väldigt bra ordnat, det känns som om de har tänkt till. Men det är kanske inte riktigt lika roligt som det brukar vara, det brukar hända mer på sådana här hotell och vara fullt med folk, säger Rebecca.

Paret konstaterar att den största märkbara skillnaden från tidigare charterresor just är de nya reglerna kring buffén.

– Det blir ju något helt annorlunda. Man vill kunna välja själv, säger Albin.

– Ja, de lägger på alldeles för mycket mat och den smakar lite konstigt, fyller Lea i.

Sofia Eriksson/TT

Fotnot: TT fanns bland de fyra betalande journalisterna ombord på charterplanet.

Lea från Uppsala är på semester med familjen, som är bland de första svenska charterturisterna på Rhodos efter det att Grekland öppnat för turister. 'Det är lite läskigt att resa när det är corona, jag vill inte bli sjuk. Men det är jätteroligt att jag har fått åka på semester' säger hon.
Lea från Uppsala är på semester med familjen, som är bland de första svenska charterturisterna på Rhodos efter det att Grekland öppnat för turister. "Det är lite läskigt att resa när det är corona, jag vill inte bli sjuk. Men det är jätteroligt att jag har fått åka på semester" säger hon. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Artikeltaggar

EkonomiGreklandSverigeTUITurismUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare