Hoppa till huvudinnehållet

Hyttsjöns fiskar är Pers husdjur

Publicerad:
Per Schützer matar fiskar i Hyttsjön. Det händer att det kommer flera hundra: "Det kokar i vattnet".
Per Schützer matar fiskar i Hyttsjön. Det händer att det kommer flera hundra: "Det kokar i vattnet". Foto: Joakim Magnusson

När han röjde vass och byggde brygga upptäckte konstnären Per Schützer, som bor intill Hyttsjön i Nässundet, att det kryllade av sällskapliga mörtar och abborrar i vattnet. Nu har fiskmatningen blivit hans stora hobby och viktigaste dagliga rutin.

– De är mina husdjur, säger han.

För tio år sedan flyttade Per Schützer in i villan vid Nässundet, alldeles intill riksväg 26. Fiskmatningen har han sysslat med i åtta år, men på senare år har den dagliga fiskmatningen blivit allt viktigare. Per har varit sjuk och tvingats pausa både arbete, sina kurser och galleriverksamheten. Fiskmatningen, som han utför åtminstone ett par gånger om dagen, har närmast blivit en form av terapi.

– Tidigare åkte jag in till galleriet och var social. Nu pratar jag med fiskarna istället. Det är viktigt att få vara delaktig i något. Vissa dagar orkar jag bara med en sak, och då är det fiskarna, säger han.

När det är som allra bäst kan det komma uppemot ett par hundra fiskar till frukostmatningen.

– Då kokar det i vattnet. Jag kan lyfta upp en abborre med händerna.

Äter köttbullar

Det är främst mörtar och abborrar, men även braxar, gäddor och en och annan löja. Fiskarna matas oftast med havregryn och bröd, men det kan bli annan, finare mat också.

En bra dag är det fiskar överallt. Äta direkt ur händerna är vanligtvis inget problem för varken mört eller abborre.
En bra dag är det fiskar överallt. Äta direkt ur händerna är vanligtvis inget problem för varken mört eller abborre. Foto: Joakim Magnusson

– De får det jag inte äter upp. Det åker ner lite köttbullar och makaroner ibland, säger Per Schützer.

Han förundras över hur mycket vädret kan påverka fiskarna, hur de beter sig när en gädda i närheten och reflekterar över att grannen, som metar, knappt har en enda fisk utanför sin brygga.

– Jag brukade också fiska, men det gör jag inte längre. Nu matar jag istället. Om någon vill fiska här hos mig så säger jag nej.

Han håller på att bygga upp vad som så småningom ska bli ett litet galleri och café på gården vid Nässundet. Men Per Schützer säger att det får ta den tid det tar, och att det viktigaste just nu är att han kan hitta sig själv igen efter en tuff tid. I den processen spelar fiskarna en viktig roll.

– Ibland tar de ett havregryn i munnen och bara simmar runt med det och tycker att livet är bra. Det ser så roligt ut, skrattar han.

Artikeltaggar

FamiljFiskNässundetNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.