Hoppa till huvudinnehållet

En lyckad gösfiskepremiär

Publicerad:
Reporter Cecilia Snöbohm
Cecilia Snöbohm
cecilia.snobohm@saffletidningen.se
Den årliga gösfiskepremiären 2020 gick att genomföra vid Byälven och många gick hem med fina fångster.
Den årliga gösfiskepremiären 2020 gick att genomföra vid Byälven och många gick hem med fina fångster. Foto: Cecilia Snöbohm
Göran Andersson fick upp preimärdagens längsta gös på 78 cm.
Göran Andersson fick upp preimärdagens längsta gös på 78 cm. Foto: Cecilia Snöbohm

Klockan 12:00 på lördagen tutade man i gång årets gösfiskepremiär vid Byälven. Alla platser hade blivit bokade och det nappade direkt vid 12-slaget. Andra gösen som togs upp på land mättes in på 78 cm och blev dagens längsta.

I år var det inget invigningstal till gösfiskepremiären och uppslutningen av intresserade besökare var inte i den mängd som premiären brukar locka till sig. Men gös fångades i massor och det var många som fick gå hem med två perfekta fångster.

– Det har faktiskt varit över förväntan, mycket folk som har kommit men det har varit lugnt här, säger Johan King, ordförande i Säffle Sportfiskeförening.

Den enda åtgärden de fick vidta var att begränsa antalet vid piren mellan kanalen och strömmen, men de behövde aldrig slunga bort folk.

En tävling under dagen

Man kunde hålla en tävling för alla som hade köpt plats i Zon 1 under premiärdagen. Tävlingen gick ut på att få upp den längsta gösen. Och tidigt kom lördagens längsta gös upp på land, Göran Andersson som hade en av de attraktiva platserna vid Zon 1 tog upp en gös på 78 cm strax innan tio minuter hade passerat. Det var ingen som lyckades mäta en längre gös innan klockan 16:00 och tävlingen avslutades.

– Jag har fått större förut, men förra året vann en på samma längd och då visste jag att den här skulle kunna duga, säger Göran Andersson, vinnaren i tävlingen.

  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm

Under dagen hade Göran fångat upp runt 60 gösar mellan 12:00 och 16:00. Alla gösar som han fiskade upp släppte han tillbaka. Maxantalet gösar man får ta med sig är två stycken per dygnstillfälle och Göran valde att avvakta med dessa gösar till senare mot kvällen. Men under middagslunchen skulle det bli gös ändå.

– Jag ska hem och äta en gös från frysen ikväll, sa Göran direkt efter prisutdelningen under lördagen.

På andraplats kom Eric Warmland med en gös på 76 cm.

Loke Fridhs första gös för dagen var 63,5 cm lång och klarade sig under maxgränsen, en lyckad fångst som han valde att behålla.
Loke Fridhs första gös för dagen var 63,5 cm lång och klarade sig under maxgränsen, en lyckad fångst som han valde att behålla. Foto: Cecilia Snöbohm

Vid Zon 2 hade Loke Fridh fiskelycka och tog upp en perfekt gös på 63,5 cm som han valde att behålla, det var även hans första gös för dagen.

– Jag kände att det ryckte till ganska hårt, berättade Loke som fiskat på premiären förut.

Intresset för fiske har vuxit under åren och det syns allt fler ungdomar runt älven under fiskeperioderna.

– Ungdomarna har blivit duktiga på att hantera fisken, de vet hur man gör och tittar mycket på Youtube och på stora fiskeprofiler, säger Johan King.

Oliver Pettersson fångade en gös på 70 cm, tyvärr mätte den över maxgränsen på 65 cm och de fick släppa tillbaka fisken i vattnet.
Oliver Pettersson fångade en gös på 70 cm, tyvärr mätte den över maxgränsen på 65 cm och de fick släppa tillbaka fisken i vattnet. Foto: Cecilia Snöbohm

Och på andra sidan älven i samma Zon hade Oliver Pettersson turen att fånga upp en gös på 70 cm. Tyvärr var den för lång och mätte över maxgränsen på 65 cm och man fick släppa tillbaka fisken i älven.

Varför man satt ett maxmått på 65 cm och ett minimum på 45 cm beror helt enkelt på att en gös under 45 cm behöver växa till sig mer, medan Johan berättar att den större ger bättre gösar till året efter.

– Man vill att de stora individerna går tillbaka för att man vill kunna behålla större gösar, säger Johan och berättar att det har med generna att göra.

  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm
  • Foto: Cecilia Snöbohm

Regler för gösfiske i Byälven

Fredningstiden för Gös gäller mellan 25/4 – 4/7 2020.

Max 2 gösar får tas upp per person och dag.

När 2 gösar är upptagna ska fisket avslutas.

All fångad fisk som ej är återutsatt ska finnas synlig vid fiskaren.

Storleken på gös som får tas upp är 45-65cm. Gös utanför detta mått skall omgående återutsättas.

Ytterligare regler i Zon 1 och 2:

Mellan klockan 00.00-12.00 råder totalt fiskeförbud.

Max 20 antal fiskare per dygn.

Fiske i Zon 1 är endast tillåtet med krokar där hullingarna tagits bort.

Ett handredskap per fiskare (spinnfiske eller mete).

Fiske i zon 1 får endast ske vid den plats man bokat mellan kl. 12.00-00.00.

Fiskekortet skall sitta synligt på fiskaren.

Fiske med eller från båt är inte tillåtet.

Vid fiske i zon 2 skall ett avstånd på 3 meter hållas mellan de som fiskar.

Artikeltaggar

NyheterSäffleSäffle Sportfiskeförening

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.