Hoppa till huvudinnehållet

Efva och Eva prövar nya vägar – i New York och Deje

Publicerad:
Efva Attling visar smycken och Eva Dahlgren visar foto i Gamla kraftstationen i sommar.
Efva Attling visar smycken och Eva Dahlgren visar foto i Gamla kraftstationen i sommar. Foto: Lisa Olaison

Eva Dahlgren är en av Sveriges mest välkända och rutinerade artister, men likafullt är hon en debutant i sommar.

– Det är första gången som mina bilder lämnat Stockholm för en utställning, säger hon när NWT möter henne och Efva Attling i Deje.

Där, på Gamla kraftstationen, ställer de båda ut i sommar.

–Jag har bara ställt ut dem i en liten lokal precis där vi bor, berättar Eva Dahlgren.

Hon är sångerskan, textförfattaren och kompositören som funnit en ny uttrycksform, vid sidan av musiken - eller kanske snarare ihopflätad med musiken. Fotograferat har hon gjort länge, men:

– Det har mest varit för mig själv, för att få igång en kreativ process. Jag tycker det är skönt att ha sådana där saker vid sidan av, som föder musikskrivandet, säger hon.

Inspirationsbilder

Bilderna hon visar i kraftstationen är tagna utan tanke på att någon mer än hon själv skulle se dem.

– Mina New York-bilder är inte fotograferade egentligen för att jag skulle ställa ut dem och jag har inte haft den tanken med mitt fotografi över huvud taget. För mig är det mer som inspirationsbilder till att skriva musik i. Alltid när jag skriver musik, skriver jag i en bild. Det är där jag befinner mig i musikvärlden.

"New York är en fruktträdgård för all typ av konst. Så fort man har dåligt med inspiration så är det bara att ta en promenad, så finns det alltid någonting. Det finns alltid en historia, någon man pratar med, en vacker byggnad eller ett ljus som tänder ens inspiration", säger Eva Dahlgren.
"New York är en fruktträdgård för all typ av konst. Så fort man har dåligt med inspiration så är det bara att ta en promenad, så finns det alltid någonting. Det finns alltid en historia, någon man pratar med, en vacker byggnad eller ett ljus som tänder ens inspiration", säger Eva Dahlgren. Foto: Lisa Olaison

Samtidigt, berättar hon, hade hon faktiskt tanken att byta karriär. Det var när piratsajterna kom och musiken inte längre gick att leva på som den idén föddes.

– Det var nästan tio år som jag inte höll på att skriva och då tänkte jag att jag ska göra något annat. Då tänkte jag att jag ska bli fotograf.

Fångad av ljuset

På det spåret hamnade hon i New York, där hon tagit bland annat de drömska parkbilderna, som nu kan ses i Deje.

– Det var så fantastiskt ljus över parken. Jag var helt tagen av det. Sen försöker man få fram det sen, samma känsla, och då är det inte längre fotografi på det sättet, utan det handlar mer om att försöka få fram det där ljuset.

Smittad av engagemanget

I projektet Högdalen möts nu Eva Dahlgrens fotokonst och Efva Attlings smyckeskonst, i ett friare forum än dem de normalt sett verkar i. Här finns rum för annorlunda uttryck, nya samarbeten - och en tur till Deje.

Hur kom det sig att du tackade ja till att ställa ut just här?

– Jag blev så glad över engagemanget här. Att känna att man brinner för någonting. Då smittar man av sig, man blir engagerad själv, säger Eva Dahlgren.

Hon och Efva Attling hade högt ställda förväntningar på kraftstationen och de infriades.

– Det var jättefint! Jag har sett innan på bilder, men det är fantastiskt - en underbar utställningslokal, säger Eva Dahlgren.

Efva Attling visar smycken, som ger en häftig kontrast till industrimiljön.
Efva Attling visar smycken, som ger en häftig kontrast till industrimiljön. Foto: Lisa Olaison

Hon är mer än nöjd med sitt utställningsrum - men alla som älskar hennes musik kan vara lugna. Hon hittade ju tillbaka till den.

– Jag längtade så mycket efter musiken, för det är - jag. Jag har skrivit musik sedan jag var barn.

Men hur är det att möta publiken i en annan uttrycksform än musik?

– Det är inget som slår att sjunga live och den kontakten som man får då och det som händer med ett band och en publik, när de interagerar med varandra, det finns ingenting som slår det! Men det här är något annat, helt annat, säger hon om fotografierna.

– Det är också roligt att prova - kan jag kommunicera på det här sättet också? Jag tror att de flesta som är kreativa har inte bara en sträng på sin gitarr.

Gamla kraftstationen är inne på sin åttonde säsong - men likafullt har man lyckats hitta ett nytt rum sen sist. Ett igenbommat rum som tidigare varit turbinrum huserar nu Åsa Canbäcks skulpturer.
Gamla kraftstationen är inne på sin åttonde säsong - men likafullt har man lyckats hitta ett nytt rum sen sist. Ett igenbommat rum som tidigare varit turbinrum huserar nu Åsa Canbäcks skulpturer. Foto: Lisa Olaison

Satsar på blandning

Efva Attlings blänkande smycken och Eva Dahlgrens magiska ljus i all ära - det finns mycket mer att se i den gamla kraftstationen i sommar.

Måleri, keramik, skulpturer, collage - här ryms både kända och okända konstnärer från såväl nära som fjärran ifrån.

– Det är blandningar vi kör med här, konstaterar Lena Andersson i arrangörsstaben.

Hela 16 olika konstnärer ställer ut i år:

– Det är 326 verk - ungefär! säger Linn Sönstebö Mossberg, verksamhetsledare.

Pelle Bull från Deje är en av utställarna. Han målar med akryl på dukar - ibland från Klässbol - och kraftfullt uttryck.
Pelle Bull från Deje är en av utställarna. Han målar med akryl på dukar - ibland från Klässbol - och kraftfullt uttryck. Foto: Lisa Olaison

Om det finns ett patent för den blandningen handlar det om variation.

– Det ska vara lite käftsmällar och attityd och även må bra-konst. Man kan i och för sig må bra av käftsmällar också ibland! Det kanske också är nyttigt - man får sig en tankeställare. Förhoppningen är att utställningen ska beröra på flera plan, att man inte bara går igenom och inte riktigt minns vad man såg, utan att man faktiskt både har blivit berörd på djupet och fått skratta.

Lugn och ro

Hon och Lena Andersson rekommenderar alla besökare att ta god tid på sig.

– Man ska inte ge sig ut på kulturupplevelser om man är stressad! Man ska se till att ha någon extra timme - det är en uppmaning!

Linn Sönstebö Mossberg och Lena Andersson vid verk av Dan Henriksson och Villfarelser - nu är de redo att öppna Kraftstationen.
Linn Sönstebö Mossberg och Lena Andersson vid verk av Dan Henriksson och Villfarelser - nu är de redo att öppna Kraftstationen. Foto: Lisa Olaison

Det är extra viktigt i år, när pandemin prövar allas tålamod. Linn Sönstebö Mossberg erkänner att hon har lite blandade känslor inför premiären.

– Det finns något slags livrädsla för att det ska komma för lite folk, och så finns det en livrädsla för att det ska komma för mycket folk. Den känslan har vi aldrig känt förut.

Samtidigt känns det bra att öppna, de litar på att folk ska ta ansvar och vet att efterfrågan på kultur finns, minst lika starkt som tidigare.

– Skulle allt stänga igen skulle det ju kännas som en krigssituation, säger Lena Andersson.

Karin Lykke Groth ställer ut sin akvarellserie Tribut.
Karin Lykke Groth ställer ut sin akvarellserie Tribut. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

DejeDepressiva dödenEfva AttlingEva DahlgrenGamla KraftstationenKändisarKonstKonstnärLinn Sönstebö MossbergNew YorkNöje/KulturSommarUtställningarVillfarelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.