Vi behöver medmänsklighet och inte volymmål

Debatt
PUBLICERAD:
Möjligheten att återförenas med sin familj anses nämligen vara en orsak till att nya asylsökande söker asyl i Sverige, så familjer ska cyniskt splittras, skriver Annika Hirvonen Falk med flera.
Foto: Christine Olsson/TT
Det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Men det Socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu föreslår är en inhuman politik som undergräver hela tanken bakom asylrätten, skriver Annika Hirvonen Falk med flera.

Nu när diskussionerna om framtidens migrationspolitik befinner sig i slutskedet söker färre människor asyl i Sverige än på mycket länge. I det läget är det fullständigt omänskligt att flera partier pratar om behovet av en tuffare lagstiftning. De vill inte bara göra den tillfälliga lagen permanent, utan den ska även skärpas och stramas åt ytterligare. För Miljöpartiet är det mycket oroväckande att det just nu råder en kollektiv förträngning kring asylrättens okränkbarhet.

Det är en mänsklig rättighet att söka asyl. Men det Socialdemokraterna och de borgerliga partierna nu föreslår är en inhuman politik som undergräver hela tanken bakom asylrätten.

I klarspråk innebär det att lagstiftningen skulle innehålla ett reglage för att minska antalet flyktingar när "volymen" uppnåtts. Det betyder att barns rätt att leva med sina föräldrar ska vara en regulator man kan vrida av och på. Även antalet så kallade kvotflyktingar som får lämna fruktansvärda flyktingläger för att bosätta sig i Sverige är något man kan justera upp och ner. Konsekvenserna av en sådan lagstiftning blir att utsatta människors enda chans att få skydd överlämnas till skrupelfria smugglare och den livsfarliga Medelshavsrutten.

En stramare lagstiftning skulle minska möjligheten till familjeåterförening för flyktingar som befinner sig i Sverige. Möjligheten att återförenas med sin familj anses nämligen vara en orsak till att nya asylsökande söker asyl i Sverige, så familjer ska cyniskt splittras. Under våren har Röda Korset i två rapporter varnat för att svensk lagstiftning med detta riskerar bli bland den allra hårdaste i EU. Det här är inte den politik Sverige behöver.

I förhandlingarnas slutskede måste vi minnas migrationskommitténs huvuduppgift – att lämna förslag på en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Nu anser flera partier att den ska innehålla ett volymmål. Men vad är det humana i att stoppa familjer från att återförenas, utvisa allvarligt sjuka och minska på antalet flyktingar från flyktingläger?

Miljöpartiet kommer fortsätta driva på för att kommittén ska leverera en human och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Men det finns gränser för hur restriktiv flyktingpolitik Sverige kan ha. Det handlar faktiskt om människor.

Annika Hirvonen Falk

Migrationspolitisk talesperson, MP

Torbjörn Nilsson

Partistyrelseledamot, MP

Lennart Bryntesson

Distriktsordförande, MP Värmland

Louise Hamilton

MP Kristinehamn

Per-Inge Lidén

MP Karlstad

Jesper Johansson

MP Grums

Cecilia Boman Lindström

MP Karlstad

Oscar Askling

MP Kristinehamn

Alina Koltsova

MP Arvika

Filip Pontelius

MP Arvika

Birgitta Karstensson

MP Torsby

Anna-Karin Tollin

MP Hammarö

Eva Hallström

MP Sunne

Tony Nilsson

MP Årjäng

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.