Skulpturen som profilerat Kristinehamn

Publicerad:
Kristinehamnarna Björn Olsson och Christine Närstöm tar med alla sina bekanta till Picassoskulpturen. Foto: Lisa Olaison

Ett klubbslag på stadsfullmäktige två dagar innan julafton 1963 såg till att Picassoskulpturen hamnade på Strandudden i Kristinehamn och inte i New York.

Sedan dess är det ett välbesökt utflyktsmål.

Att en av världens största Picassoskulpturer med sina 15 meter står just i inloppet till Kristinehamns båthamn beror på några handlingskraftiga kristinehamnare.

Den första är konstnären Bengt Olson. Han umgicks med den norske konstnären Carl Nesjar i Paris på i början av 1960-talet som sedan några tillbaka arbetade med Pablo Picasso.

Picasso hade beklagat sig över att han aldrig fick göra några monumentalverk eftersom de blev för dyra för städer att betala för. Därför ville han skänka några ur serien ”Les dames des Mougins” med hustrun Jacqueline som modell.

En påpasslig och snabb hantering gjorde att skulpturen hamnade i Kristinehamn och inte New York.
En påpasslig och snabb hantering gjorde att skulpturen hamnade i Kristinehamn och inte New York. Foto: Lisa Olaison

Före New York

Eftersom Nesjar hade börjat experimentera med ett nytt betongmaterial blev nu detta möjligt att utföra. Bengt Olson reagerade snabbt och tyckte en av modellerna skulle byggas i hans hemstad Kristinehamn. Men även New York stod på kö så det var snabba ryck.

Han ringde dåvarande stadsfullmäktiges ordförande Göte Berg som två dagar före julafton 1963 sammankallade stadsfullmäktige och slog klubban i bordet för ett ja till förslaget som Olson ska ha sålt in med orden: "Om det nu är så att Picasso väljer Kristinehamn framför New York, vem av er vågar då säga nej till framtiden?"

Picassoskulpturen invigdes midsommarafton 1965 under pompa och ståt av författaren Bo Setterlind och är Kristinehamns mest populära besöksmål och en stor del i marknadsföringen. Kommunsloganen "Picasso valde också Kristinehamn" är även titeln på en roman av Marcus Grahn från 2015.

Skyltningen från E18 till målet är otaliga.
Skyltningen från E18 till målet är otaliga. Foto: Lisa Olaison

Stolthet

Och det finns en viss stolthet bland ortsbefolkningen över att den står där och turistbussarna brukar avlösa varandra. För dagen är det väldigt blåsigt och regnet hänger i luften men folk kommer ändå.

– Vi tar alltid med bekanta hit när de besöker oss, vi måste ut till Picassoskulpturen! Det är ett vackert ställe här och vi är lite stolta över den. Den är ovanlig, säger Ann-Christine Närstöm som promenerat ut med Björn Olsson för en fika på Strandudden.

På en bänk sitter Karlskogaborna Benny och Kristina Hallstensson och äter glass.

Benny och Kristina Hallstensson ser knappt skulpturen längre efter alla besök.
Benny och Kristina Hallstensson ser knappt skulpturen längre efter alla besök. Foto: Lisa Olaison

– Vi har varit i Kristinehamn och handlat och åkte ut hit och tog en glass innan vi åker hem. Det är jättefint här men skulpturen tänker vi knappt på längre eftersom vi sett den så många gånger.

Tycker ni att den är vacker?

– Tveksamt. Vi hade faktiskt ingen aning om vad den föreställer förrän vi hörde en guide berätta att det är Picassos hustru.

Matilda Blomberg och barnen Rut och Maj besöker varje år platsen när de är vid sommarstugan.
Matilda Blomberg och barnen Rut och Maj besöker varje år platsen när de är vid sommarstugan. Foto: Lisa Olaison

För Matilda Blomberg och barnen Rut och Maj från Stockholm är det inte heller första besöket.

– Vi har stuga i Södra Råda och åker alltid hit när det inte är badväder. Så det är alltid lite sämre väder när vi är här. Nu har vi handlat i Kristinehamn och ätit glass här också.

Bra läge

Skärgårdscaféet intill statyn har naturligtvis nytta av den.

Moa Möller på Skärgårdscaféet får många gäster under högsäsong, ditlockade av skulpturen.
Moa Möller på Skärgårdscaféet får många gäster under högsäsong, ditlockade av skulpturen. Foto: Lisa Olaison

– Det är många som kommer hit och tar en glass eller fika när de sett på statyn så det är ett bra läge. På grund av coronapandemin så är det inte så mycket turister i sommar men många kristinehamnare har som tradition att komma hit, säger cafébiträdet Moa Möller.

Om man vill ha en miniskulptur med sig hem så finns det ett fåtal kvar på Kristinehamns turistbyrå. Med tillstånd av Picassofamiljen fick nämligen konstnären Bertil Lindström möjlighet att göra 100 numrerade exemplar inför 50-årsjubileet 2015.

Där finns även muggar och vaser med skulpturen och givetvis flera olika vykort.

Bettina Johansson, turismsamordnare, visar att Picassostatyn präglar innehållet i turistbyråns shop.
Bettina Johansson, turismsamordnare, visar att Picassostatyn präglar innehållet i turistbyråns shop. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Bengt OlsonCarl NesjarKristinehamnMeraNew YorkNyheterPablo PicassoParisSommarStrandudden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare