Hoppa till huvudinnehållet

Ingen samverkan i Hammarösamverkan

Publicerad:
Kan Bosse Henriksson (M) fortsätta som kommunstyrelsens ordförande? Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det blågröna styret Hammarösamverkan har i praktiken upphört att existera. Detta efter en mängd turer sedan oppositionens budget röstades igenom på fullmäktige. Kommunalrådet Mattias Joelsson (KD) föreslog häromdagen att det blidas en stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna för att lösa kommunens ekonomiska problem. Något udda eftersom han då skulle göra sig själv och sitt parti obehövliga. Men kommunalrådskollegan Bosse Henriksson (M) är positiv. S är inte avvisande men avvaktar initiativ från andra sidan.

Detta skulle ju effektivt göra slut på Hammarösamverkan. Det insåg nog också Centern och Miljöpartiet som nu gått ut och krävt både Joelssons och Henrikssons avgång, annars så lämnar de Hammarösamverkan. Men Joelsson och Henriksson har inga planer på att avgå, och motiveringen från C och MP om kommunalrådens bristande ledarskap känns krystad. Snarare har de haft svårt att acceptera alla nödvändiga besparingar.

I alla händelser så måste kommunen se sig om efter ett nytt styre. Rent logiskt borde S ta ansvaret eftersom det var deras budget, förvisso ytterst bristfällig, som gick igenom. Men den fick ju majoritet på grund av de avhoppade/uteslutna före detta Sverigedemokraterna. Det blir svårt att bygga ett styre på de premisserna. Hammarösamverkan är dock slut. Det blir svårt för de inblandade att återupprätta något ömsesidigt förtroende.

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonCenterpartietHammarö kommunHammarösamverkanKristdemokraternaLedareMattias JoelssonMiljöpartietModeraternaSans o balansSocialdemokraterna