Frankrikes regering avgår – Castex blir premiärminister

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Frankrikes president Emmanuel Macron får ombilda sin regering då premiärminister Édouard Philippe (i bakgrunden) avgår. Arkivfoto.
Foto: Christian Hartmann/AP/TT
Frankrikes regering avgår. Édouard Philippe ersätts på premiärministerposten av Jean Castex.
"Dags för en ny etapp", heter det från presidentämbetet.

"Édouard Philippe har i dag lämnat in regeringens avskedsansökan till presidenten, som har accepterat den. Han (Philippe) kommer att tillsammans med regeringens medlemmar sköta löpande uppgifter tills en ny regering har nominerats", heter det i ett uttalande från Elyséepalatset i Paris.

Några timmar senare kom beskedet att president Emmanuel Macron vill ha 55-årige Jean Castex, känd som nedstängningsgeneral under pandemin, som ny premiärminister. Förhoppningen är att hela den nya regeringen är klar redan till nästa onsdag, den 8 juli.

Bakom avgången ligger en önskan om förnyelse inför det viktiga år som väntar, innan kampanjandet inför presidentvalet 2022 kommer i gång nästa höst.

"Presidenten och premiärministern konstaterar gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsliga en ny etapp och en ny väg i presidentens mandatperiod", heter det från Elyséepalatset enligt tidningen Le Figaro.

Borgmästare?

Den nuvarande regeringen tillträdde efter president Emmanuel Macrons seger i presidentvalet i maj 2017.

På sistone har det dock spekulerats i om att Philippe kan vara på väg att lämna sin post som premiärminister, trots – eller kanske på grund av – att han har betydligt högre popularitetssiffror än presidenten.

Philippe tillhör högerfalangen inom Macrons regering och var borgmästare i nordfranska hamnstaden Le Havre när han tillträdde som premiärminister. Även om han har låtit en ställföreträdare sköta borgmästarjobbet sedan dess kandiderade han på nytt till den posten i årets kommunalval – som han vann i förra veckan.

Efteråt ville han dock inte klart uttala sig om när eller ens om han verkligen tänkte tillträde det nygamla jobbet.

– Jag kommer tillbaka till Le Havre. Senast i maj 2022 (efter nästa presidentval), men kanske tidigare än så, sade Philippe till tidningen Paris-Normandie.

President?

En återgång till lokalpolitiken kan samtidigt bli en språngbräda för ett ännu finare arbete i framtiden. Inom högerpartiet Republikanerna (LR) finns många som hoppats på den snart 50-årige Philippe som kandidat i nästa presidentval.

Tidigare har det dock ansetts uteslutet att han skulle kunna kandidera mot Macron, som han arbetat nära med under de senaste åren.

Wiktor Nummelin / TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.