Hoppa till huvudinnehållet

Erfarna barnmorskor flyr från förlossningen

Publicerad:
Flerspråkig skylt utanför förlossningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.
Flerspråkig skylt utanför förlossningen vid Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Ida Myrin

Flera barnmorskor med lång yrkeserfarenhet går i pension eller väljer att sluta på förlossningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det handlar totalt i år om 14 barnmorskor, som har skapat en väldig trygghet, säger Karin Ängeby, ordförande för Värmlands läns barnmorskeförening.

Enligt verksamhetschefen hotas inte patientsäkerheten i sommar.

Barnmorskan Karin Ängeby vittnar om att många kolleger har "en klump i magen" inför varje sommar. I år är läget extra tufft med bemanningen. Den rådande pandemin lägger sten på börda på all vårdpersonal, inte minst för barnmorskorna på Centralsjukhuset i Karlstad som tvingas varva jobb på förlossningen med arbetspass på covid-19-avdelningar.

"Fungerat väldigt bra"

– Det går väldigt fort att rasera något som har fungerat väldigt bra i många år. Varför har vi fått så många som vill sluta? Jag tycker att arbetsgivaren ska fundera på hur personalen ska hålla ett helt yrkesliv. Det är viktigt att känna att man uppskattas för sin kompetens och att man kan vidareutvecklas, säger Karin Ängeby, ordförande för Värmlands läns barnmorskeförening.

 Karin Ängeby, ordförande för Värmlands läns barnmorskeförening
Karin Ängeby, ordförande för Värmlands läns barnmorskeförening Foto: Pressbild

Enligt henne är det nya, fasta scheman i höstas, corona-situationen och semesterfrågan som väcker kritik bland de anställda.

- Vi har full förståelse för att vi ska hjälpas åt, men vi har haft en känsla att man har skyllt en dålig sommarplanering på corona. Värmland är en av få regioner som har valt att utöka semesterperioden med en månad. Som det ser ut nu har vi inte ens täckt sommaren. Det är många arbetspass som saknar full bemanning, säger Karin Ängeby.

Ingen "massuppsägning"

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården i Region Värmland menar att situationen är "hanterbar":

– Personalen på förlossningen bemannar andra enheter fyra pass per dag. Det är självklart att alla ska hjälpa till. Men där försvann vår marginal för sommarplaneringen, som vi hade lagt redan vid årsskiftet. Just nu har vi tre barnmorskor som går i pension, tre byter tjänst och blir chefer varav två i regionen; en flyttar. Vi har inte högre personalomsättning än någon annan likvärdig klinik. Det är inte frågan om en massuppsägning, säger Anna Hessel.

Anna Hessel är verksamhetschef  för kvinnosjukvården i Region Värmland
Anna Hessel är verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Värmland Foto: Åsa Eneljung

"Flytta barnmorskor helt fel"

Hittills i år har man klarat sig från allvarliga incidenter på förlossningen. Enligt verksamhetschefen hotas inte patientsäkerheten.

Men Karin Ängeby oroas:

– Nu har vi en lägstanivå med fyra barnmorskor istället för fem. När Karlskoga la ner fick vi fem av de barnmorskorna till oss, två är kvar. Vår önskan är att Region Värmland ska vara en attraktiv arbetsgivare och en viktig del är att personalen ska känna att de får behålla sin autonomi och vara med och styra själva.

NWT har även talat med ordförande för Svenska barnmorskeförbundet, som anser att Värmland har haft en mycket förebildlig förlossningsavdelning:

– Att flytta barnmorskor sommartid är helt fel. Kvinnor behöver få känna sig trygga när de föder barn och tillgång till barnmorskor måste vara prio ett på en kvinnoklinik, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadFörlossningKarlstadRegion VärmlandSvenska barnmorskeförbundetVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.