De rödgröna fick ge med sig

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) håller en pressträff för att presentera coronakommissionen. Foto Ali Lorestani/TT
Foto: ALI LORESTANI/TT
Till sist fick regeringen ge med sig på alla punkter när det gäller den kommission som skall granska den svenska coronahanteringen. Det stod klart när den presenterades i tisdags. Coronakommissionen kommer att lägga fram sitt resultat i god tid före nästa val, och inte efter som de rödgröna krävt, förmodligen i akt och mening att eventuell kritik inte skall påverka valet. Den kommer också att ha en opolitisk sammansättning, fri från politiker och andra politruker, vilket regeringen först inte ville.

Kommissionen kommer också att börja arbeta nu, och inte vänta ut pandemin, som regeringen först ville. Vi vet ju inte hur länge den kommer att pågå. Risken är överhängande att coronan är med oss ett bra tag, och det finns många lärdomar att kunna dra genom att börja granskningen nu.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har faktiskt varit rätt skamlösa i sina försök att obstruera, försena och bakbinda en coronakommission. Men trycket från alla övriga partier var så pass massivt att det inte gick. Det är märkligt att de ens försökte när de visste vad de andra riksdagspartierna tyckte. Det ser ju hemskt illa ut.

Men nu får vi vara nöjda med att det ändå landade bra. Till ordförande har utsetts det oerhört meriterade före detta justitierådet Mats Melin, som bland annat hunnit med att vara chefs-JO och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Sex till åtta andra ledamöter skall hämtas hälso- och sjukvårdsområdet, liksom experter i statsvetenskap, nationalekonomi, krisberedskap och etik. Den oberoende kommissionen kan också anlita extern expertis. Det bådar för ett gott resultat.

Uppdraget blir brett, från hur regeringen, myndigheter, regioner och kommuner agerat till hur smittspridningen sett ut och hur åtgärderna påverkat såväl samhället som enskilda människor. Två delrapporter skall presenteras innan slutdatumet den 28 februari 2022. Den första kommer i november i år, och skall bland annat behandla äldreboendena och hemtjänsten. Den andra kommer hösten 2021. Vi ser fram emot resultaten med intresse.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.