Hoppa till huvudinnehållet

Nya Elverumsbron ska stå klar i höst

Publicerad:
Den nya bron över Örsholmsälven, Nya Elverumsbron, ska ersätta dagens Elverumsbro som är utsliten och ska pensioneras för bil och lastbilstrafik, berättar kommunens projektledare Stefan Prochazka.
Den nya bron över Örsholmsälven, Nya Elverumsbron, ska ersätta dagens Elverumsbro som är utsliten och ska pensioneras för bil och lastbilstrafik, berättar kommunens projektledare Stefan Prochazka. Foto: Lisa Olaison

I höstas var det byggstart för den nya vägbron över Örsholmsälven mellan Lamberget och Örsholmen. Den ska ersätta Elverumsbron som är i dåligt skick.

– Den 114 meter långa bron ska stå klar i slutet av november, säger projektledaren Stefan Prochazka.

Det var i slutet av 1960-talet som den nuvarande Elverumsbron mellan Örsholmen och Lamberget stod klar. Den var tänkt som en tillfällig bro, men blev kvar.

– Nu är den dock i så dåligt skick att den inte längre klarar av all tung trafik. Bland annat är pelarna spruckna.

– Därför bygger vi Nya Elverumsbron som blir en förlängning av Kalvholmsgatan på Lamberget och den når Örsholmen strax söder om Blekegatan, säger Stefan Prochazka.

Den nya bron blir 114 meter lång, 13,3 meter bred och får en segelfri höjd på minst 3,25 meter.
Den nya bron blir 114 meter lång, 13,3 meter bred och får en segelfri höjd på minst 3,25 meter. Foto: Lisa Olaison

I september inleddes bygget av den nya bron som blir 114 meter lång och får en bredd av 13,3 meter inklusive den gång- och cykeldel som blir en del av bron. Prislappen för bygget hamnar på cirka 40 miljoner kronor.

– Den segelfria höjden blir minst 3,25 meter. Broarbetet flyter på enligt planen och i slutet av november ska Peab ha byggt färdigt bron. Då blir dagens Elverumsbro enbart en gång och cykelbro.

Nya Elverumsbron blir en förlängning av Kalvholmsgatan på Lamberget och den når Örsholmen strax söder om Blekegatan.
Nya Elverumsbron blir en förlängning av Kalvholmsgatan på Lamberget och den når Örsholmen strax söder om Blekegatan. Foto: Lisa Olaison

När det gäller ombyggnaden av Västra bron vid Karlstads teater rullar även arbetena där på som planerat. Bron renoveras och förstärks och allting ska vara klart i slutet av oktober.

Nästa år ska Engholmsbron på Lamberget bytas ut. Dagens bro har gjort sitt och ska ersättas med en ny till en kostnad av 20-30 miljoner kronor.

Förbereder Kartbergsbron

– Och 2022 eller 2023 inleds bygget av Kartbergsbron som ska gå över Klarälven mellan Kartberget och Sommarro.

– Projektering pågår och vi ska lämna in en ansökan om vattendom i höst. Den kommer ta drygt ett år att bygga och är inbakad i ett stort trafikpaket som kommer kosta cirka 150 miljoner kronor.

När det gäller byggandet av en ny Jakobsbergsbro ska nu en ny vägplan tas fram. Det är oklart när bron byggs.

Sänker kostnader

För gång- och cykelbroprojektet mellan Färjestad och Råtorp arbetar kommunen med att sänka kostnaderna.

– Vi byter lite material och ändrar lite dimensioner för att komma ner i pris och ska söka om nytt stadsmiljöavtal där man kan få halva brokostnaden av staten, säger Stefan Prochazka.

Artikeltaggar

Bostad och byggenElverumsbronEngholmsbronFärjestadJakobsbergsbronKarlstads kommunKlaraLambergetNyheterRåtorpRomstadSommarroStefan ProchazkaTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.