• idag
  24 sep
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • lördag
  26 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lite tankar från en sjuksköterska i semestertider

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att alla på Regionens hus ska ta tre veckors semester. HR-direktören på Region Värmland ger svar direkt.
Foto: Tommy Andersson
Får lite lätt panik när det återstår knappt en vecka av våra tilldelade tre veckor.

Känns som man inte har hunnit återhämta sig än efter att man blev utlånad till Covid-19. Det tog mer än jag trodde. När man åter hamnade på sin avdelning så kom tankar, känslor fram.

Är ändå sjuksköterska sedan många, många år, men allt är så ställd på sin spets nu.

Min innerliga önskan är, och jag hoppas, att alla på Regionens Hus i solidaritet med oss på "golvet" tar endast tre veckors sammanhängande semester.

Om så är fallet vet jag inte om trovärdigheten för ledningen överhuvudtaget finns kvar.

Våra "extra" pengar är en nedvärdering av vårt arbete och absolut ingen uppskattning.

Tack för ordet!

Night Q

SVAR DIREKT:

I planeringen av semesterperioden för hälso- och sjukvården var ambitionen att så många som möjligt skulle ges fyra veckors sammanhängande ledighet. På grund av den pågående pandemin har det inte varit möjligt att tillgodose detta i alla delar av verksamheten.

Det innebär att två tredjedelar av hälso- och sjukvårdens 7 500 medarbetare får fyra veckors sammanhängande semester och en tredjedel får fyra veckor fördelat på tre veckor sammanhängande plus en vecka senare. Man ersätts då för den vecka som inte hänger samman med övriga veckor. Vad gäller resterande delar av regionen kan de flesta ha semester som vanligt, men det innebär inte att samtliga har fyra veckors sammanhängande ledighet.

Jag har full förståelse för att det kan kännas frustrerande att få sin semester uppdelad eller orättvist när andra medarbetare kan vara lediga som vanligt. Jag kan dock inte se vad som skulle bli bättre av att medarbetare som kan få fyra veckors sammanhängande semester, skulle ges tre veckor i stället. Vi arbetar i en stor organisation, har olika arbetsuppgifter och påverkas därför av pandemin på olika sätt.

Samtidigt hade jag givetvis önskat att samtliga medarbetare skulle ha kunnat vara lediga som vanligt. Vi är alla väl medvetna om att läget är extra ansträngt i hälso- och sjukvården och jag känner stor respekt för det arbete som utförs varje dag. Utan det hade vi i Värmland förmodligen inte kunnat hantera pandemin så pass väl som vi gjort så här långt.

Niklas Larsson

HR-direktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.