Hoppa till huvudinnehållet

Kärnkraften behövs!

Publicerad:
Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet 2019/2020, snart stängs en reaktor till. "Hur ska vi sen klara elnätets stabilitet?", undrar insändarskribenten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu tvingades Svenska Kraftnät teckna avtal om en återstart av Ringhals 1 eftersom elnätet i Södra Sverige var för nära en kollaps.

Man tvingades till och med starta Karlshamns oljekraftverk för att vara säker på elnätets stabilitet. Vad säger miljökämparna om det? Mycket koldioxid i luften!

Till årsskiftet stängs Ringhals 1 för gott! Hur ska vi sen klara elnätets stabilitet? Att stoppa huvudet i sanden och inbilla sig att vindkraftverken ska klara av kommande vintrar, som ”säkert” blir lika milda som de senaste, kan leda till stora problem. Vi styr inte vinden och ett elnät måste bestå av stabila grundpelare som kärnkraft och vattenkraft. Politikerna måste ta detta på allvar! Hur kan Finlands kommande kärnkraftverk Hanhikivi, i närheten av Uleåborg, tillåtas från svenskt håll om nu kärnkraften är livsfarlig. Det är många svenska städer bara 10 mil bort över bottenviken. Det gäller att bygga säkra kärnkraftverk, för vi är beroende av el.

Annars tvingas vi kanske bygga gaskraftverk och ansluta oss till Putins gasledning i Östersjön. Sen kan vi lägga ner miljödebatten och skämmas.

En tänkande man

Artikeltaggar

InsändareKärnkraftRinghalsSvenska kraftnätSverige