INSÄNDARE: Vad blir skillnaden med en mer synlig moské?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Här ska Moskén byggas på Rud.
Foto: Mikael Lindblom
Det är ju egentligen inget nytt med en moské i Karlstad. Det har, mig veterligen, funnits åtminstone sedan 1990-talet och kanske längre än så. Men vilka skillnader kommer det innebära för själva moskéverksamheten att den flyttar från en mindre, neutral lokal till en större och mer synlig moské?

Finns det några som riskerar att missgynnas och hur kan man i så fall undvika det? Hur har utvecklingen sett ut på andra orter? Vad kan vi göra för att förhindra de problem som uppstått på andra håll? Finns det goda exempel att lära av?

Själv funderar jag kanske mest på hur man hanterar jämställdhets- och HBTQ-frågor. Hur öppna är man för inkludering och mångfald? Vilken syn har man på homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera (normbrytande) uttryck inom verksamheten och i samhället i övrigt? Vad säger muslimska kvinnor, icke-binära och HBTQ+-personer själva? Hur jobbar man med dessa frågor idag och hur tänker man jobba vidare med dem?

Jag tycker att det är viktigt att olika aspekter lyfts fram och att man inte är rädd att diskutera de olika frågor och farhågor som finns inför uppförandet av en moské och vad som kan göras för att minska oron som så många uppenbarligen känner.

Frågande

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.