• idag
  25 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

INSÄNDARE: Felaktig bild av en skolsköterska

Insändare
PUBLICERAD:
En skolsköterska gör mer än bara väger, mäter och vaccinerar barnen, skriver insändarskribenten. Genrebild.
Foto: isabell Höjman/TT
Svar till "att se men inte kunna" NWT 16/6.
Man kan förstå på din insändare att du inte är insatt i skolsköterskans arbete. Om bilden är att en skolsköterska endast mäter, väger och vaccinerar barnen, så är detta en helt felaktig bild av hur en skolsköterska jobbar idag.

Skolhälsovård är dessutom ett gammalt namn på det som idag heter elevhälsans medicinska insats.

Skolsköterskans arbete innebär till stor del förebyggande och främjande arbete, som innefattar både den fysiska och psykiska hälsan, detta för att stödja eleverna för att nå sina mål och samtidigt må så bra som möjligt. Mycket förebyggande och främjande arbete bedrivs på grupp och organisationsnivå.

Skolsköterskan är många gånger länken mellan skolan och barn- och ungdomspsykiatrin, första linjen, socialtjänsten, ungdomsmottagningen samt övriga sjukvården. Skolsköterskan utför, på uppdrag av andra vårdgivare, medicinska kontroller. Dessa barn skulle annars få ta ledigt från skolan, kanske en hel skoldag om det är lång resväg, för att åka till en annan vårdgivare och utföra en kontroll som i vissa fall tar 15 minuter, det gynnar inte barnet.

Skolsköterskan stöttar med anpassningar för att skoldagen ska fungera för de elever med olika sjukdomar och besvär exempelvis diabetes och allergier.

Du har rätt i att skolsköterskorna vaccinerar alla skolbarn. Hur skulle detta kunna rymmas inom den regionala sjukvården, med de knappa resurser som finns där? Det handlar om hundratals barn i varje kommun varje läsår. De yngre barnen hör till barnavårdscentralen och får där sina vaccinationer med mera.

En skolsköterska

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.