Hoppa till huvudinnehållet

Han blev sprintermästare

Publicerad:
Don Fanucci Zet fortsätter att imponera. Under tordagskvällen vann han Sprintermästaren i Halmstad. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Utvecklingskurvan för Don Fanucci Zet under året har varit fantastisk.

Under torsdagskvällen vann han Sprintermästaren i Halmstad.

– Han är som annan ras, sa tränaren Daniel Redén.

Efter ett tufft försökslopp där Don Fanucci Zet fick press i spets stämde det helt perfekt i finalen.

Bythebook tog ledningen men fick en oväntad press av Wilhelm Paal med Usain Töll. Det passade perfekt för Don Fanucci Zet i andra par utvändigt och på den sista långsidan satte Örjan Kihlström in attacken.

Click Bait fick en perfekt lucka men inget kunde stoppa Don Fanucci Zet som vann på det nya svenska rekordet 09,6/1 609 meter.

– Jag tror att det är tack vare hans passgångarstam som hästen har haft en så explosiv utveckling. Örjan säger att han inte ser något stopp än för hästen, att det är som en ny ras. Jag har vunnit Sprintermästaren med Perfect Spirit tidigare, med att få göra det med den här hästen som är ett hemmabygge är helt fantastiskt, sa Daniel Redén.

Stosprintern var i år flyttad från lördagens V75-omgång till torsdagen och det blev en lite överraskande vinnare när Grande Diva Sisu var först i mål trots ett bakspår.

Nordström skrällde

Från spår nio hamnade hon i tredje par utvändigt och på den sista långsidan stötte Per Nordström ut framförvarande Golden Tricks. Hon bjöd på en fin draghjälp och på upploppet speedade Grande Diva Sisu till en knapp seger.

Efter försöket lämnade Galant Sisu Per Nordströms stall och gick till Björn Goop. Han skickade henne till ledningen och sedan släppte Goop till Gina Mearas. Från rygg på ledaren fick Galant Sisu inte helt fritt och trots den snabba öppningen gick hon i mål som trea med sparade krafter.

– Det kändes som att vi hann fram till seger. Min häst gjorde en femstjärnig prestation, likvärdig med den i Drottning Silvias Pokal men då hann vi inte fram. Vi i stallet sträcker på oss lite extra då vi även kvalade in Galant Sisu och är väldigt glada för hennes tredjeplats. Den här segern rankar jag precis bakom den i Uppfödningslöpningen förra året, sa Per Nordström.

De tre första V75-avdelningarna var de tre försöken till Sprintermästaren.

Imponerade i försöket

I den första avdelningen hade Bythebook inga som helst problem att ta sig förbi innerspårets Usain Töll i spetskampen. På sin utsida fick Bythebook loppets favorit Green Manalishi men någon fight blev det inte utan Bythebook var ohotad till slut och vann med sparade krafter.

I det andra försöket blev det hemmaseger genom Guzz Mearas. Johan Untersteiner undvek att vara med i den inledande körningen, där till exempel Osterc fick lägga bort en del kraft, och fick perfekta andra par utvändigt när fältet formerade sig. Från den positionen avgjorde Guzz Mearas utan större problem på upploppet.

I det tredje försöket vann då Don Fanucci Zet. Det är inte ovanligt att en favorit får bestämma i ett försök men så var sannerligen inte fallet här. Don Fanucci Zet kom till ledningen efter 500 meter men på sin utsida fick han en stekhet Gerry, men det spelade ingen roll då Don Fanucci Zet vann lätt. Och sedan också finalen senare under kvällen.

Artikeltaggar

Björn GoopHalmstadÖrjan KihlströmTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.