Hoppa till huvudinnehållet

Hammarö: C och MP tiger om avgångskraven

Publicerad:
Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr på Hammarö. Nu kräver två av partierna kommunalrådens avgång. Bilden är från en budgetpresentation 2018.
Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr på Hammarö. Nu kräver två av partierna kommunalrådens avgång. Bilden är från en budgetpresentation 2018. Foto: Lisa Olaison

Det är turbulent i Hammaröpolitiken. Centerpartiet och Miljöpartiet kräver kommunalrådens avgång, men vill inte säga mer om bakgrunden.

– Vi vill inte föra den diskussionen i massmedia, säger Nils Bagge (MP).

De två senaste veckorna har varit händelserika i Hammaröpolitiken.

Först föll styrande Hammarösamverkans budget i kommunfullmäktige. Sedan gick Kristdemokraterna ut med att partiet vill se ett nytt politiskt styre och på onsdagen blev det känt att Centerpartiet och Miljöpartiet kräver de båda kommunalrådens avgång.

Annars kommer C och MP att lämna Hammarösamverkan.

I ett mejl som NWT berättade om på onsdagen skriver företrädare för MP och C att de saknar förtroende för Bosse Henrikssons (M) och Mattias Joelssons (KD) "förmåga att fortsätta att verka som kommunalråd i Hammarösamverkan".

C och MP hotar att lämna Hammarösamverkan - kräver att kommunalråden avgår

"Inga kommentarer"

MP och C vill fortsatt inte kommentera kraven.

– Vi vill inte föra den diskussionen i massmedia. Däremot kommer vi att meddela ett resultat så småningom. Men jag har inga kommentarer till det som pågår, säger Nils Bagge, ordförande för Miljöpartiet på Hammarö.

– Vi har sagt att vi önskar ett svar från partierna inom tio dagar och det har vi inte fått ännu. Under den tiden vill vi inte prata om det.

Centerpartiets gruppledare Margareta Ivarsson vill heller inte ge några fler kommentarer kring kraven som ställts.

– Vi har ju interna diskussioner och det måste få hålla på tills vi är klara, säger hon.

Förvånad

Kommunalrådet Bosse Henriksson (M) är förvånad över kraven och säger att de kom som en "blixt från klarblå himmel".

– Jag vet inte vad det är för någonting egentligen, det känns som en annan agenda tycker jag.

– Man skriver om Hammarlunden 7-9, och man skriver att tjänstemännen äger frågan och att jag och Mattias skulle sitta i knät på dem. Vi har tjänstemän som är proffs, utbildade inom sitt område och kan sitt område. De är ett stöd för politiken och lämnar fram tjänsteskrivelser som vi naturligtvis har att ta ställning till och ställa frågor på. Att misstro detta känns för mig helt främmande faktiskt.

Vad händer nu?

– Vi ska sätta oss i samtal till att börja med och se vad det är som hänt och vad som är problemet. Så får vi se om vi kan komma någonstans i ett sådant samtal. Allt går att göra bättre. Det är bara att sätta sig ner och diskutera från två håll. Jag tycker att det är ett väldigt märkligt uttalande och det känns som att det är utan grund. Jag vet inte vad det handlar om riktigt, säger Bosse Henriksson.

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonHammaröHammarö kommunHammarösamverkanMargareta IvarssonMattias JoelssonNils BaggePolitikSkoghall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.