Hoppa till huvudinnehållet

Annorlunda och spännande sommar på Alma Löv

Publicerad:
Alma Lövs konstnärlige ledare Stella Broos framför Idun Baltzersens stora träsnitt och collage i tyg. Foto: Dan Enwall

Till slut blev det en utställningssommar på Alma Löv museum. Och publiktillströmningen är god, om än reglerad av coronarestriktioner.

– Jag är väldigt glad att vi öppnade. Och tidsbestämda biljetter fungerar väldigt bra, säger Stella Broos, konstnärlig ledare.

Utställningen Sights of Change är tänkt att ge en mångfacetterad skildring av vad det innebär att vara människa i en komplex och föränderlig värld.

– Temat bestämdes före coronautbrottet och har ju bara blivit mer aktuellt sedan dess. Situationen just nu sätter fingret väldigt tydligt på människans behov av naturen och kulturen. Här har vi båda, säger Stella Broos.

Årets utställare är Idun Baltzersen, Amalia Bille, Karin Broos, Begoña Egurbide, Olle Essvik, Sara Granér, Peter Johansson, Inga-Lena Klenell, Timo Menke, Björn Runge och Association for Social Contribution.

Den spanska konstnären Begoña Egurbide visar två fotoutställningar som utforskar sambandet mellan upplevelse och minne. Hon visar även videoverket Amor Fati - Älska ditt öde. Björn Runge har världspremiär i Alma Lövs rokokosal av filmen Horizon som skildrar människans inre och yttre värld i en timmes lång associativ poetisk film. Sara Granér visar ett urval av serieteckningar ur hennes senaste bok Allas lika mellangärde. Glaskonstnären Inga-Lena Klenell från Sunne visar installationen Alma Mater som återspeglar både naturens styrka, utsatthet och skörhet.

Förgänglighet och förändring av tid skildras i Olle Essviks installation Vindstädningen och From the hidden corners of internet där digitala youtubeklipp omvandlas till flera hundra fysiska inbundna flipbooks. I Timo Menkes film Liquid Crystal Effects undersöks förvandlingen av Långbans gruva i Värmland där kultur, kapital och kristall omvandlats. Idun Baltzersen visar stora träsnitt och collage i tyg som skildrar unga kvinnors liv och identitet i relation till en betraktande omvärld och dess underliggande maktstrukturer. Peter Johanssons fyra meter höga portal Bergmanpassagen reser sig upp i träden; en järnridå av kedjor. Amalia Billes keramikskulpturer av stora klotformade huvuden sticker upp över vattenytan i installationen Nattbad. Karin Broos visar flera nya målningar från vardagliga motiv som skildrar den mångbottnade tillvaron.

Konstnärsgruppen Association for Social Contribution (ASC) visar installationen Dokument Inifrån där den senaste tidens nyhetsrapportering strimlats ner i en dokumentförstörare som därefter blivit konstruktionsmaterial till en skulptur.

 • Bild ur Björn Runges film.
  Bild ur Björn Runges film. Foto: Dan Enwall
 • Karin Broos medverkar med flera bilder.
  Karin Broos medverkar med flera bilder. Foto: Dan Enwall
 • Sara Granér står för mycket av humorn i år.
  Sara Granér står för mycket av humorn i år. Foto: Dan Enwall
 • Glaskonst av Inga-Lena Klenell.
  Glaskonst av Inga-Lena Klenell. Foto: Dan Enwall
 • I paviljonerna hittar man alltid spännande verk.
  I paviljonerna hittar man alltid spännande verk. Foto: Dan Enwall

Årets konsertprogram inleds den 7 och 8 augusti då Frida Hyvönen gör två solokonserter. Alice Boman spelar den 9 augusti och 10 och 11 augusti kommer Martin Hederos och bandet Tonbruket tillbaka, den här gången tillsammans med Christian Kjellvander. Den korta och intensiva konsertsommaren på Alma Löv avslutas den 12 och 13 augusti då Hederos gör två konserter med folkmusikern och kompositören Lena Willemark samt Nina Persson, den senare ett världsnamn efter framgångarna med popbandet The Cardigans.

Konsertbiljetterna släpps den 15 juli.

Artikeltaggar

Alma LövBjörn RungeKarin BroosNöje/KulturStella Broos

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.