Hoppa till huvudinnehållet

Akrylmålningar väntar i Strömsborg i sommar

Publicerad:
Här är de tre utställarna med ett varsitt verk. Från vänster: Marit Hansen, Inger Lise Rustad och Gunvor Hagerup.
Här är de tre utställarna med ett varsitt verk. Från vänster: Marit Hansen, Inger Lise Rustad och Gunvor Hagerup. Foto: Privat

Tre norska konstnärer ställer under juli månad ut i Lennartsfors.

Samtliga använder akrylfärger, men motiven skiftar.

Det är i Strömsborg, det gamla Folkets hus, intill Dalslands kanal, som utställningen hänger fram till den 1 augusti. Vernissage var det under onsdagen.

– Vi har alla olika bakgrund, det som är gemensamt för oss är att vi är norrmän som håller till i Lennartsfors, säger Gunvor Hagerup om de som ställer ut.

De övriga är Marit Hansen och Inger Lise Rustad. Den senare är en "go amatör" som de övriga lockat med i utställningen, medan Marit har en lång bakgrund med måleri och utställningar.

Gunvor Hagerup berättar att hon målat länge, har haft galleri i Norge och flera utställningar i Sverige. Hon förklarar att målandet är som en terapi.

– Jag målar natur och färgrika, symboliska bilder.

Några smakprov från utställningen. Över till vänster Vinternatt av Inger Lise Rustad, där under Byssanlull av Gunvor Hagerup och till höger Sisters av Marit Hansen. Samtliga bilder något beskurna.
Några smakprov från utställningen. Över till vänster Vinternatt av Inger Lise Rustad, där under Byssanlull av Gunvor Hagerup och till höger Sisters av Marit Hansen. Samtliga bilder något beskurna. Foto: Privat

Men vårens coronapandemi har också lett till något nytt.

– Ja, jag har börjat måla blommor. Det har jag inte gjort tidigare, men i dessa tider vill man måla något vacker.

Marit Hansen "flydde" Norge i våras och bosatte sig i sitt sommarhus.

– Här var det en trygg omgivning och eftersom jag har en ateljé här så var det lika bra att vara här. Men coronan har inte påverkat mitt måleri, säger hon och förklarar att hon målar figurativa och abstrakta bilder i stort format.

Vad har ni för förväntningar en sommar som denna vad gäller besökare?

– När semestern sätter in så kommer det mycket folk hit, men det kanske blir lite, lite färre än andra år, säger Gunvor Hagerup.

– Men utställningen är alldeles intill Dalslands kanal så vi räknar med att det kommer en del i juli.

Artikeltaggar

LennartsforsNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.