Hoppa till huvudinnehållet

Olyckskorsning får fartkameror – politikerna vill ha ombyggnad

Publicerad:
I fyrvägskorsningen vid Töcksmarks kyrka i Töcksfors ska Trafikverket sätta upp fartkameror. Politikerna kämpar istället för att den ska byggas om och bli planskild.
I fyrvägskorsningen vid Töcksmarks kyrka i Töcksfors ska Trafikverket sätta upp fartkameror. Politikerna kämpar istället för att den ska byggas om och bli planskild. Foto: Christer Wik

Trafikverket har beslutat att sätta upp fartkameror i den olycksdrabbade fyrvägskorsningen på E18 vid Töcksmarks kyrka i Töcksfors. Förarbetena har redan inletts.

– Men kameror räcker inte. Vi vill ha en planskild korsning, säger Daniel Schützer (S).

Årjängs kommun har i många år försökt få Trafikverket att bygga om dagens fyrvägskorsning för att förbättra trafiksäkerheten samtidigt som trafiken ständigt ökar på E18. I dag passerar 7 000-8 000 fordon den varje dygn.

Men det enda som har skett är att korsningen för ett antal år sedan försågs med digitala 50-skyltar. Nu ska även fart fartkameror placeras ut. Fundamenten för dessa har redan kommit upp.

Exakt när dessa kommer att vara i drift är dock osäkert. Det kan enligt Eva Lundberg, nationell samordnare för fartkamerorna på Trafikverket, ta tid. Det beror på markägar- och elavtal.

– Men kameror räcker inte. Vi vill att det istället att korsningen byggs om och blir planskild, säger kommunalrådet Daniel Schützer.

Ser en risk

Han ser en risk med de kommande kamerorna.

– Ja, det kan först ta lång tid innan de sätts upp och därefter ska det testas vilken effekt de ger. Först därefter kan ett beslut tas om en ombyggnad av korsningen.

14 miljoner kronor finns avsatta 2024 i den nationella planen för trafikhöjande åtgärder på E18 i Töcksfors.

– Men vi har ännu inte beslutat vad pengarna ska användas till. Det pågår en diskussion med Årjängs kommun om det, säger Linda Saarikoski, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

– I dem står vi långt från varandra, men politiskt är vi helt eniga i kommunen. Pengarna ska användas till en ombyggnad av fyrvägskorsningen, säger Daniel Schützer.

"Trycker verkligen på"

Oppositionsrådet Jonas Ås (KD):

– Ja, alla partier är överens om det. Det är jättetråkigt att detta ska vara så tungrott. Ibland känns diskussionerna med Trafikverket som att prata med en vägg. Vi trycker verkligen på så mycket vi kan.

Söder om E18 finns så väl skola som förskolor, sporthall, idrottsplaner och hundratals boende, bland annat i Västra Fågelvik. Alla som ska dit och därifrån måste använda korsningen

Dessutom planeras det för ett nytt bostadsområde vid Batteriåsen nära korsningen.

Artikeltaggar

Daniel SchützerJonas ÅsNyheterTöcksforsTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.