Hoppa till huvudinnehållet

KD kräver nytt politiskt styre

Publicerad:
Mattias Joelsson (KD), Hammarösamverkan.
Mattias Joelsson (KD), Hammarösamverkan. Foto: Viktor Sunnemark

Kristdemokraterna på Hammarö kräver nytt politiskt styre. Orsaken är budgetdebaclet tidigare i sommar där oppositionspartiernas budget röstades i genom.

– Budgeten som togs där, den kan vi inte styra med 2021, säger kommunalrådet Mattias Joelsson.

Bakgrunden är att oppositionspartiernas budget röstades igenom i kommunfullmäktige den 22 juni.

– Grunden är egentligen att vi har en omöjlig budget, som vi fick därför att oskrivna regler för hur man ska hantera en budget i kommunfullmäktige inte följdes, säger kommunalrådet Mattias Joelsson.

Han beskriver reaktionen på budgeten som chockartad inom partiet.

– Jag märkte i uttalandena direkt efteråt att "oj, det här hade vi inte räknat med". Det var inte en budget som var gjord för att gå igenom. De hade aldrig lagt den om de hade suttit i styrande position, den uppfyller inte kraven på god ekonomisk hushållning. Budgeten som togs där, den kan vi inte styra med 2021, fortsätter han.

Hammarös ekonomiska situation är mycket allvarlig, menar Mattias Joelsson.

– Under 2021, 2022 måste vi ta oss igenom det här ekonomiska stålbadet för att kunna komma ut bra på den andra sidan. Och det kan vi göra, men inte om vi har det som det är idag.

Nu vill Kristdemokraterna alltså se en "bred koalition eller M+S". Mattias Joelsson ser helst en bred samverkan framför ett majoritetsstyre.

– Om Moderaterna och Socialdemokraterna går ihop blir det en strikt ekonomisk politik som tar Hammarö genom den här krisen. Man får betrakta både Socialdemokraterna och Moderaterna som två samhällsbärande partier, säger Mattias Joelsson och fortsätter:

– Givetvis vill vi helst vara med och styra, vi tror att vi har bra bidrag, men jag har respekt för att det blir ett svårt samarbete om det blir för många partier.

"Det är ett bra förslag"

Moderaterna är positiva till förslaget, enligt Bosse Henriksson (M).

– Vi tycker att det är ett bra förslag, när den ekonomiska situationen är så ansträngd och vi inte riktigt vet vart det bär av med pandemin. Det är en god tanke att fundera på att bli bredare i politiken så vi tillsammans kan styra det här, säger kommunalrådet.

– Eller att M går ihop med S. Då får vi en stabil majoritet och bli mycket bredare i beslutsfattandet och kan tillsammans styra de åren som är kvar av mandatperioden.

Bosse Henriksson (M) är positivt inställd till KD:s förslag.
Bosse Henriksson (M) är positivt inställd till KD:s förslag. Foto: Joachim Lagercrantz

Om Moderaterna helst ser en bred koalition eller bildande av majoritetsstyre mellan M och S kan inte Bosse Henriksson svara på för stunden.

– Att vi blir starkare i majoritetsberäkningen är i alla fall oerhört viktig. Så vi inte sitter i den situationen vi har idag, med en minoritetsmajoritet.

Socialdemokraterna förvånade

Gruppledaren Solweig Gard (S) är förvånad över KD:s förslag.

– Ja, det var ju en idé det också. Det är Hammarösamverkan som har initiativet och det är de som får ta det så jag har ingen aning om vad det här är för utspel, vilka de väljer eller vad det är för taktik, säger hon och fortsätter:

– Så jag får väl sitta lugnt i båten och se om vi får en inbjudan.

Solveig Gard (S)
Solveig Gard (S) Foto: Joachim Lagercrantz

Budgeten, som lades fram av S och V har väckt reaktioner sedan den röstades igenom.

– Vi har inte resonerat om vi skulle ta över makten eller göra någon kupp, så det är upp till dem. Vill de styra med vår budget så gör de det, annars får de ta initiativet och prata med oss. Jag vet faktiskt inte vad de håller på med, men visst skulle kommunen må bra av att det finns en stabil majoritet.

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonHammaröKenth CarlssonKristdemokraternaMattias JoelssonNyheterPolitikSolweig Gard

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.