Hotade deltidsbrandmän

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Rädda räddningskåren.
Foto: Göran Persson

Våra deltidsbrandmän är avgörande för att räddningstjänsterna skall kunna fungera, särskilt på landsbygden. Men i coronakrisens spår hotas dessa nu. Anledningen är att om en deltidsbrandman förlorar sitt ordinarie arbete, kanske till följd av coronakrisen, så måste vederbörande säga upp sig även från arbetet som deltidsbrandman. Detta på grund av att a-kassan annars måste sänkas. Sådana är reglerna. Närmare en tredjedel av personalstyrkan kan därför förloras.

Detta är förstås helt oacceptabelt, men visar på hur stelbent Sverige fungerar och där allt planeras efter att det är alltid kommer att vara vackert väder. Signalerna från politiskt håll är dessbättre att föröka göra något åt det. Men det brådskar. Sommarvärmen ökar brandriskerna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.