Hoppa till huvudinnehållet

Byggnads stämmer polsk ställningsbyggare

Publicerad:
Bolaget som nu stäms vid Arbetsdomstolen byggde byggnadsställningar vid uppförandet av KM7 på Gruvöns bruk.
Bolaget som nu stäms vid Arbetsdomstolen byggde byggnadsställningar vid uppförandet av KM7 på Gruvöns bruk. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

På onsdagen lämnade fackförbundet Byggnads in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot ett polskt byggbolag som varit med och byggt byggnadsställningar på Gruvöns bruk.

– Företaget har systematiskt fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

80 anställda

Det polska bolaget byggde under 2018 och 2019 ställningar vid bygget av den nya kartongmaskinen vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. Byggnads menar att man efter granskning sett att företagets 80 anställda har arbetat sammanlagt 7878 timmar utan vare sig lön eller övertidsersättningar.

– Arbetarna har fått betalt för 40 timmar men i verkligheten arbetat över 60 timmar i veckan. Tyvärr är detta bara toppen av ett isberg och det är viktigt för hela byggbranschen att fuskarna avslöjas och straffas, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Underentreprenörer

Bolaget har varit en del av en underentreprenörskedja där huvudentreprenören NCC anlitat det uppmärksammade bolaget No Problems Scaffolding, som 2018 uteslöts ur arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. No Problems Scaffolding har i sin tur anlitat tre stycken underentreprenörer varav det polska bolaget var ett.

– Det här är ett typexempel på hur villkor och säkerhet dribblas bort i långa kedjor av underentreprenörer, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Byggnads kräver nu att byggbolaget ska tvingas betala ett skadestånd på 5 miljoner kronor.

Artikeltaggar

ArbeteBillerud KorsnäsByggbranschenByggnadsGrumsNCCPappersindustri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.