Hoppa till huvudinnehållet

Bilderna inifrån skandalomsusade KTIC-bygget

Publicerad:
En lång korridor löper genom hela den stora byggnaden och knyter samman de olika delarna med varandra. I korridoren finns fönster ned till varje utbildningslokal, däribland den stora fordonsverkstaden.
En lång korridor löper genom hela den stora byggnaden och knyter samman de olika delarna med varandra. I korridoren finns fönster ned till varje utbildningslokal, däribland den stora fordonsverkstaden. Foto: Helena Karlsson

Hundramiljonersbygget av den nya gymnasieskolan skulle bli knutpunkten för Kristinehamns kommuns näringslivssamverkan.

Men nästan allt gick fel. Efter en underkänd slutbesiktning, försvunna intyg och ett byggbolag i rekonstruktion är invigningen nu minst ett år försenad.

Vad var det egentligen som hände längs vägen? Nu kan NWT visa bilder inifrån det problemomgärdade bygget.

Det ekar tomt i den 4 500 kvadratmeter stora fastigheten på Prästgatan i centrala Kristinehamn. Från utsidan ser tillbyggnaden av Brogårdsgymnasiet, som skolan på andra sidan gatan lär heta i minst ett år till, mer eller mindre färdig ut.

Inuti den stora fastigheten står de stora lektionssalarna, den långa korridoren som löper genom hela fastigheten och omklädningsrummen på nedervåningen dock helt tomma.

Från taket hänger stora, svarta sladdar. På golvet står stora bunkar med målarfärg och i högar på golvet ligger hopsamlade verktyg. Lite varstans skymtar fastighetens stålkonstruktion, som har kommit att utgöra ett eget kapitel i historien om Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC.

Planen var att detta från och med terminsstarten i augusti skulle bli knutpunkten för de två gymnasieskolor som kommunen har i dag, näringslivsbolaget och Kristinehamn Innovation Park. Allt samlat på ett och samma ställe, för att knyta ihop gymnasieskolan med det lokala näringslivet som hungrar efter arbetskraft.

Så blir det emellertid inte.

Bygget har kantats av såväl förseningar som långa tvister mellan Kristinehamns kommun och Noctor bygg.
Bygget har kantats av såväl förseningar som långa tvister mellan Kristinehamns kommun och Noctor bygg. Foto: Helena Karlsson

Problemomgärdat

NWT har i flera artiklar berättat om det problemomgärdade byggprojektet som både kommit att försenas och kantas av en lång tvist mellan beställaren, Kristinehamns kommun, och totalentreprenören, Noctor bygg.

Först försenades byggstarten av en utdragen överklagandeprocess där spadarna kunde sättas i marken först i maj för två år sedan, flera år efter den planerade byggstarten. Förra sommaren försenades bygget ytterligare genom ett drygt tre veckor långt byggstopp.

En av dem som har varit med från början och sett hur KTIC vuxit fram är Lars Höglund som är platschef för Noctor bygg. Även om han har lång erfarenhet inom byggbranschen menar han att KTIC-projektet utmärker sig på flera olika sätt:

– Jag har byggt hus i nästan hela mitt vuxna liv men jag har aldrig varit med om något sådant här. Det är ett fantastiskt fint hus det här och därför är det tragiskt att det har kommit att gå så här långt.

Han står i den ena änden av den långa korridoren som löper genom hela byggnaden och som knyter samman de olika delarna, däribland den stora fordonsverkstaden en trappa ned, när han visar NWT runt i de stora lokalerna.

– Här kommer det att stå billyftar som hör till fordonsutbildningen, säger Lars Höglund och pekar mot mitten av den stora fordonsverkstaden.

Platschefen Lars Höglund visade NWT runt i de stora lokalerna, däribland den stora fordonsverkstaden där det kommer att finnas ett antal billyftar när byggnaden tas i bruk.
Platschefen Lars Höglund visade NWT runt i de stora lokalerna, däribland den stora fordonsverkstaden där det kommer att finnas ett antal billyftar när byggnaden tas i bruk. Foto: Helena Karlsson

"Landets mest undersökta hus"

I våras underkändes det stora bygget vid slutbesiktningen, där det bland annat pekades på brister i verifikationen av vissa utföranden i fastighetens stålkonstruktion och i fuktsäkerhetsarbetet, där kommunen menar att det finns mikrobakteriell påväxt och att detta är en skada.

Lars Höglund vill inte kommentera påståendena om mikrobakteriell påväxt, men säger att det material som använts i bygget har undersökts noggrant:

– Nästan allt trä innehåller mer eller mindre mikrobakteriell påväxt. Vi har tagit prover på materialet direkt när det kommit från leverantören, där vi har stämplat ut och skickat till laboratorium, säger han.

Det, i kombination med att fastigheten är en miljöbyggnad, har gjort att han menar att fastigheten utmärker sig i fråga om antalet tester och provtagningar som har gjorts under byggprocessen.

– Jag undrar allt om detta inte kan vara ett av landets mest undersökta hus, säger han och skrattar.

– I det här rummet har vi gjort hål i väggarna för att man ska kunna komma åt och ta prover. Efter att man har tagit proverna satte vi igen dem igen.

Skärmtaket har samma form som vattnet som rinner bredvid det nya teknik- och innovationscentret.
Skärmtaket har samma form som vattnet som rinner bredvid det nya teknik- och innovationscentret. Foto: Helena Karlsson

"Allt redo"

Bygget av KTIC är bara ett i raden skolprojekt som Noctor bygg genomfört i Kristinehamns kommun, där man sedan tidigare varit involverade i bygget av fyra skolprojekt.

– Till allas stora glädje. Alla har varit mycket nöjda med de tidigare skolorna som vi har varit med och byggt, säger Lars Höglund.

Efter en långdragen byggprocess är den stora fastigheten nu färdigbyggd, även om tvisten mellan Kristinehamns kommun och Noctor bygg alltjämt fortsätter.

Det är många stora ytor, är lokalerna redo att tas i bruk nu?

– Ja, det är många elever som ska in här, och nu är allt redo för dem. Allt rullar och går som det ska, säger Lars Höglund.

Samtidigt låter han något bekymrad.

– Det här huset kan bli stående i flera år om man inte kommer till rätsida med detta. Det är ett otroligt vackert hus.

Läs mer:

KTIC-bråket: Kommunen hävdar "miss" när byggintyg försvannTvisten om nya gymnasieskolan växerByggbolaget i rekonstruktion efter kommunens obetalda miljonfakturorTvisten om nya gymnasieskolan fortsätter - byggbolaget kräver överbesiktningNya skolan klarade inte besiktningen – öppning skjuts upp till 2021
  • I slutbesiktningen pekades på brister i bland annat fastighetens stålkonstruktion.
    I slutbesiktningen pekades på brister i bland annat fastighetens stålkonstruktion. Foto: Helena Karlsson
  • På andra sidan gatan ligger nuvarande Brogårdsgymnasiet, som kommer att byta namn till Brogymnasiet när KTIC tas i bruk.
    På andra sidan gatan ligger nuvarande Brogårdsgymnasiet, som kommer att byta namn till Brogymnasiet när KTIC tas i bruk. Foto: Helena Karlsson
  • I flera delar av fastigheten är det hårdbetonggolv, ett arkitektoniskt drag menar platschefen Lars Haglund.
    I flera delar av fastigheten är det hårdbetonggolv, ett arkitektoniskt drag menar platschefen Lars Haglund. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

BrogårdsgymnasietKristinehamnKristinehamns teknik- och innovationscenterSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.