Världsunik Värmlandsvilla slår rekord på Hemnet

Publicerad:
Wallnerska villan i Kristinehamn är till salu med utgångspris strax under fyra miljoner kronor. Foto: Johan Blomqvist

En världsunik kopia med pool, nationalromantik och snickarglädje i överflöd. Wallnerska villan i Kristinehamn sticker ut på Hemnet och är mest klickat i hela landet.

73 000 besök på Hemnet på elva dagar hör inte till vanligheterna bland villor i Värmland – eller i landet. Huset på Prästgatan 28 i Kristinehamn lockar storpublik online. Förra veckan var det mest klickat i Sverige.

– Jag fick precis diplom för det. Vi har ett sånt diplom sen innan också, när ett ganska nytt hus med bra läge och pool blev mest klickat i landet förra sommaren, säger fastighetsmäklaren Christopher Rubin, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Kristinehamn.

"Huset har nationalromantiska drag", säger mäklaren Christopher Rubin.
"Huset har nationalromantiska drag", säger mäklaren Christopher Rubin. Foto: Johan Blomqvist

Svenska paviljongen

Wallnerska villan, som huset kallas, är en kopia av den svenska paviljongen som visades intill Eiffeltornet under världsutställningen i Paris 1889. Den gamle trafikchefen JJ Wallner blev så fascinerad att han lät bygga om sitt hus i Kristinehamn efter förlagan. I dag finns bara exemplaret i Kristinehamn kvar.

– Det är världsunikt med extremt mycket detaljer och mycket av det gamla bevarat. Det ligger i ett populärt område med många stora direktörsvillor som sällan kommer ut på marknaden. Det är centralt och nära till allt, säger Christopher Rubin.

Enligt en gammal tidningsartikel kallades huset i folkmun för Spökslottet förr, då en brunklädd dam sägs ha spökat i fastigheten. Spökerierna ska dock ha upphört runt 1950-talet.

Det är oklart vilken tidning det är som publicerat artikeln om Wallnerska villan, men här står att läsa att huset är en kopia av den svenska paviljongen som visades under världsutställningen i Paris 1889.
Det är oklart vilken tidning det är som publicerat artikeln om Wallnerska villan, men här står att läsa att huset är en kopia av den svenska paviljongen som visades under världsutställningen i Paris 1889. Foto: Privat

240 kvadratmeter

De nuvarande ägarna har bott i huset sen 2007. Nu ligger sjurummaren på 240 kvadrat ute till försäljning med utgångspris strax under fyra miljoner kronor. Än så länge är ett tiotal personer anmälda till söndagens visning.

– Efterfrågan är fortsatt större än utbudet i Kristinehamn så vi har haft ett jättebra försäljningshalvår, säger Christopher Rubin.

Varför tror du det är så klickat?

– Det är så unikt. Jag vet inte hur folk hittat till Kristinehamn, men det kan ju ha delats i sociala medier. Och många kollar ju på Hemnet.

Detaljrikedomen är stor i Wallnerska villan.
Detaljrikedomen är stor i Wallnerska villan. Foto: Johan Blomqvist

Pool drar klick

Ser man till länets klicktopp för vecka 26 hamnar tvåan och trean på drygt 10 000 klick vardera. Prästgatan 28 toppade både i Värmland och nationellt med 57 000 klick, men har redan dragit ifrån ytterligare och ligger i klass med ett hus inbyggt i ringmuren i Visby.

– Över 70 000 är absolut ett högt antal och det har varit väldigt snabbklickat. Som mest har vi haft några hundratusen klick när det varit kända personers hus. Ibland står själva objektet ut om det är dyrt, billigt eller charmigt. Pool är också en egenskap som många letar efter, säger Staffan Tell, pr-chef på Hemnet.

Pool brukar locka till många klick på Hemnet. Kanske bidrog poolen på Prästgatan 28 till att objektet seglade högst upp i klicktoppen.
Pool brukar locka till många klick på Hemnet. Kanske bidrog poolen på Prästgatan 28 till att objektet seglade högst upp i klicktoppen. Foto: Johan Blomqvist

Det är högtryck på bostadssajten just nu. Under både april och maj slogs nya besöksrekord.

– Folk är väldigt intresserade. Det har varit en turbulent marknad under vår och tidig sommar så många vill hålla koll. Behovet av att bo är väldigt konstant. Det är ju bostadsbrist generellt, säger Staffan Tell.

Ett tiotal personer är än så länge anmälda till visningen av Wallnerska villan på söndag.
Ett tiotal personer är än så länge anmälda till visningen av Wallnerska villan på söndag. Foto: Johan Blomqvist

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsmarknadFastigheterHemnetHus och hemKristinehamnKristinehamns kommunMäklareSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare