Mumin ett lyft för Skutberget

Debatt
PUBLICERAD:
Man kommer fortfarande kunna motionera, sola och bada, ha picknick och ha det bra på Skutberget, skriver Gustav Lendrup.
Foto: Helena Karlsson
Kommunen kommer att fixa till hela Skutberget. Det kanske inte hade gjorts om inte Mumin kommit hit, så jag tycker att Mumin är bra, skriver Gustav Lendrup.

Jag har bott i vår fantastiska stad i lite över tio år. Jag trivs och tycker att det finns många bra idéer men självklart är inte alla eniga. En stad där alla är eniga och allt är toppen är super men det kommer troligen inte att hända.

Självklart så ska vi bygga fem nya broar. Självklart ska vi göra om Skutberget. När turisterna kommer till Karlstad ser de bara det bra men under ytan på Karlstadsborna så pyr ondskan mot politikerna. Alla har vi olika åsikter men det finns ju saker som vi kanske inte behöver vara så arga över.

En bro över älven vid Löfbergs arena, ja den är dyr men den kommer kanske öka cyklandet och minska bilåkandet. Är inte miljön ganska viktig? Om alla i Karlstad skulle sluta köra bil så minskar vi utsläppen med ungefär 170 000 ton koldioxid per år (Enligt Karlstads kommuns register från 2018). En bro kan hjälpa både miljön och motionen.

Om vi i Karlstad kan bli mer eniga i vissa frågor skulle det vara bra. Den stora nyheten 2016 var Mumin. Karlstads kommun har sedan 2005 planerat ett nytt planförslag för Skutberget. Enligt Karlstads kommun var planförslaget klart och beslutat 2007. I det planförslaget hade det bestämts att man ska bygga en upplevelsepark, Redan 2007 var Mumin ett förslag. Nu tio år senare engagerar sig folk. Varför var ni inte emot förslaget redan 2007 om det nu är så farligt med en upplevelsepark?

Nu har kommunen beslutat att en upplevelsepark ska byggas. Och att det blir Mumin. Jag tycker att Mumin är bra. Enligt en utredning kommer Mumin att bidra med 140 miljoner kronor om året till Karlstad, och även cirka 320 jobb (enligt Business Värmland och Visit Värmland). Motionscentralen som man från vissa hål vi rusta upp är i väldigt dåligt skick och det är bättre att riva.

Muminparken kommer bara att ta upp en liten bit av Skutberget och den biten är öppen för alla. Dessutom kommer allmänheten ha tillgång till platsen där Muminparken ligger när parken är stängd, till exempel under vintern. Och för alla er som vill ha något annat på Skutberget kommer snart en höghöjdsbana att öppna.

Kommunen kommer att fixa till hela Skutberget. Det kanske inte hade gjorts om inte Mumin kommit hit, så jag tycker att Mumin är bra. Jag tror att ni kan leva utan den lilla bit av Skutberget det rör sig om. Man kommer fortfarande kunna motionera, sola och bada, ha picknick och ha det bra på Skutberget. I det aktuella området finns det  idag en kajakuthyrning några stugor och motionscentralen. I samband med detta kollar man på om man kan bygga en ny servicebyggnad på något annat ställe på Skutberget.

Den här frågan har blivit den som Karlstadsborna bryr sig mest om. Det har till och med bildats ett nytt parti på grund av detta. Det finns så klart fler saker som Karlstadsborna är delade i till exempel moskén på Rud. Det blev en väldigt stor debatt och ett visst parti ville också ha en folkomröstning i frågan. Nu efteråt kan vi ju säga att det inte blev någon folkomröstning och man har fått tillstånd att bygga moskén.

Jag tycker att det finns många bra förslag men även förslag som inte är så bra. Men om vi skulle kunna bli lite mer överens hade Karlstad kanske blivit lite trevligare. Och vi kanske kan komma överens om att minska bilåkandet är en bra idé.

Vi i Karlstad har det så bra så att vi kan lämna in förslag på vad vi tycker ska hända i Karlstad. Så om ni inte är nöjda med något ge ett eget förslag!

Så till sist så kan vi komma överens (ja överens) om att vi kanske ska vara lite mer positiva till vissa förslag. Och om ni inte är nöjda lämna in ett eget förslag. Nu gör vi Karlstad till en bättre plats tillsammans med en bro och en Muminpark och självklart en moské.

Gustav Lendrup

9e

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.