• onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kommer regeringen att spricka?

Ledare
PUBLICERAD:
Kommer Lövin att lämna Löfven?
Foto: Jessica Gow/TT
Det gnisslar ordentligt i regeringssamarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Orsaken är migrationspolitiken. Över huvudet på sin koalitionspartner har S inlett förhandlingar med de fyra borgerliga partierna om inriktningen på framtidens migrationspolitik, och buden är betydligt hårdare än vad MP kan acceptera. Därför är miljöpartisterna förstås mycket upprörda, och det talas till och med om de skulle lämna regeringen.

I sak är förstås en betydligt mer restriktiv migrationspolitik välkommen, och om de två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna kan enas om den så skapas långsiktig stabilitet och förtroende. Och inga mindre extrempartier tillåts få något inflytande i något av blocken. Men det kommer ju så klart att undergräva själva fundamentet för den rödgröna regeringen.

Medan S har förhandlat med de borgerliga så har krismötena i MP avlöst varandra under helgen. Enligt uppgifter till Expressen så skall de ha funnits en majoritet i partistyrelsen för att lämna regeringen om S gör upp med de borgerliga. Beslutsfattandet i regeringen är ju kollektivt. Alla däri ingående partier måste stå bakom besluten.

Nu har det luftats en kreativ lösning som kanske skulle kunna låta MP sitta kvar, och det är att lämna över frågan till riksdagen. Där skulle migrationsförslaget läggas fram av berört utskott och en majoritet bestående av minst S och M kunna driva igenom det utan att regeringen lägger proposition. Det skulle dock bryta klart mot andan i regeringssamarbetet, och många miljöpartister skulle ha svårt att svälja en sådan lösning.

Det som talar för att MP stannar kvar är att de blivit överkörda många gånger tidigare, även i migrationsfrågan, men bitit ihop ändå. Partiet kämpade ju länge för att bli ansedda som regeringsfähiga. Skulle de ge upp allt det nu, mitt under en pandemikris till råga på allt? Det finns också ett antal miljöpartister med positioner i regeringskansliet som har rent egenintresse av att stanna kvar. Å andra sidan består partiets ledande organ också av folk från resten av landet eller med mandat i riksdagen, som inte är beroende av köttgrytorna i Rosenbad.

Det uppskruvade tonläget gör att det blir svårt att backa, och S verkar ha bestämt sig för att komma överens med de borgerliga. "Det finns en gräns för varje parti", sade språkröret och vice statsministern Isabella Lövin i P1 Morgon. Den gränsen kan nås nu och då lämnar MP. Men det behöver inte bli regeringskris för det.

Visserligen står det i förarbetena till den reviderade regeringsformen 2010 att praxis är att det blir en ny regeringsbildning om sammansättningen ändras, till exempel om ett parti lämnar en koalition. Men det står inget i regeringsformen om det. Stefan Löfven kan lugnt sitta kvar och strunta i en praxis som ändå bara tillämpats av borgerliga regeringar för 40 år sedan. Frågan är dock vad som då skulle hända med januariöverenskommelsen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.