Hoppa till huvudinnehållet

Konstnärer skapade ny väg till vikinga-upplevelser

Publicerad:
Magnus Mellgren, Alissar Alaref och Maria Sandin är tre av dem som skapat utomhus-utställningen. Även Ulla Björkdahl (ej i bild) har medverkat. Foto: Pressbild

På onsdag, den 1 juli, är det vernissage i Gladhem, vikingabyn i Värmlands Nysäter. Då invigs sommarens stora utställning och dessutom presenteras en ny audioguide.

Peter Olausson på Värmlands Vikingacenter berättar i ett positivt mejl om hur man lyckats vända minus till plus - från dysterheten i våras när coronan kom och sopade bort bokningar och möjligheten till utställningar inne i vikingacentret, till optimism inför sommarsäsongen.

Fyra konstnärer har skapat utställningen ”Huppigupptäcksfärd”, som kan upplevas utomhus i sommar, i anslutning till centret. Alissar Alaref, Ulla Björkdahl, Magnus Mellgren och Maria Sandin har samarbetat och skapade med konstens hjälp en ny väg till upplevelser av vikingatiden.

"Kreativiteten har flödat och resulterat i skapelser i trä, metall och textilier, en del av dem också gjorda för att användas på plats av alla som vill leka ett tag", berättar Peter Olausson.

Digital tidsresa

Den 1 juli öppnas utställningen och samma dag är det premiär för en ny audioguide, som gör att besökarna med sina mobiltelefoner kan göra en tidsresa, när de vandrar runt i basutställningen och i vikingabyn.

– Debbie Andersson har med hjälp av välvilliga statister producerat ett 20-tal mindre filmer om platsen och om vikingatiden, berättar Peter Olausson som är speaker i filmerna.

Den som scannar QR-koderna längs vägen får reda på fakta om alltifrån vikingarnas textilhantverk till hur deras gudavärld såg ut.

Utställningen och guiden är igång fram till den 29 augusti.

Peter Olausson har mycket att berätta om sommaren på Vikingacentret.
Peter Olausson har mycket att berätta om sommaren på Vikingacentret. Foto: Carolina Schützer

Tidstrogen modell

Under coronavåren har Vikingacentret också passat på att göra reparationer på sina hus, utöka lekparken och putsa på basutställningen. Där finns nu också en tidstrogen modell av Leif Erikssons skepp – det som nådde Nordamerikas kust omkring år 1000. Modellen är en gåva från nedlagda Kinship Center i Karlstad.

Artikeltaggar

HistoriaKinship centerKonstKonstnärMagnus MellgrenPeter OlaussonSäffleSommarUlla BjörkdahlUtställningarVärmlands NysäterVärmlands vikingacenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.