Hoppa till huvudinnehållet

Uppskattad premiär av mystisk teater

Publicerad:
Emilia Klein, Fabian Kvarned och Widar Gabrielsson Bohlin bistod uppfinnaren Anna-Vera i letandet efter den försvunna uppfinningen i lördagens föreställning av den interaktiva barnteatern.
Emilia Klein, Fabian Kvarned och Widar Gabrielsson Bohlin bistod uppfinnaren Anna-Vera i letandet efter den försvunna uppfinningen i lördagens föreställning av den interaktiva barnteatern. Foto: Helena Karlsson

Det blev stående ovationer när Värmlandsteaterns interaktiva barnteater i kvarteret Almen hade premiär på lördagen.

– Barnen reagerade precis som vi hade tänkt oss, säger regissören och producenten Agnes Karlsson Fraenki.

I sommarens interaktiva barnteater, "Teatermysteriet - uppfinnarens hemlighet", får teaterbesökarna ge sig ut i kvarteret Almen för att leta efter uppfinnaren Anna-Veras senaste uppfinning som försvunnit under mystiska omständigheter.

Längs vägen får besökarna även stifta bekantskap med och ta hjälp av flera av de andra boende i kvarteret, däribland skomakare, poliskonstaplar, spelemän och bagare som tappat bort receptet på kanelbullar.

– Det är en dramatiserad vandring där man slungas tillbaka till 1930-talet. Tillsammans med karaktärerna ger sig barnen ut på ett äventyr för att hitta den försvunna uppfinningen, berättar Agnes Karlsson Fraenki.

Samtidigt har teaterbesökarna möjlighet att styra handlingen i den interaktiva teatern, där varje förställning blir unik enligt Agnes Karlsson Fraenki:

– Vi involverar barnen i föreställningen vilket innebär att barnen hela tiden är med och för berättelsen framåt. Någon besökare kanske säger något kul som vi kör vidare på. Barnen får svara på frågor och föra en dialog med karaktärerna, varför skådespelarna aldrig vet vad som kommer att hända även om vi vet vart vi ska. Det är det som gör det hela så spännande, säger hon.

I den interaktiva föreställningen möter teaterbesökarna flera av kvarterets boende, däribland poliskontapel Persson.
I den interaktiva föreställningen möter teaterbesökarna flera av kvarterets boende, däribland poliskontapel Persson. Foto: Helena Karlsson

Fullt hus

Efter drygt två månaders förarbete med manusarbete och att hitta en ensemble och en månad med repetitioner var det på lördagen så dags för premiär.

Och intresset var stort. Med samtliga biljetter till lördagens två föreställningar sålda drog föreställningen fullt hus två gånger om.

– Det känns bra. Jag hoppas att barnen känner att de har varit med om ett äventyr när de går härifrån, säger Agnes Karlsson Fraenki efter den första av två premiärföreställningar.

Och fortsätter:

– Jag hoppas att det gick hem hos barnen. Det ska ju naturligtvis vara allvarsamt, det är ju en uppfinning som är försvunnen, men samtidigt är det ganska mycket tokeri inblandat i det hela.

Sexåriga Widar Gabrielsson Bohlin hade inte riktigt tid att recensera föreställningen efter premiären, men hann ge tummen upp innan han sprang vidare.

Hälften av biljetterna sålda

Den interaktiva barnteatern spelas två gånger varje lördag och söndag till och med den 19 juli. Och biljettrycket till föreställningarna, som med hänsyn till den pågående pandemin äger rum utomhus och där antalet platser i publiken är begränsat till tolv personer per föreställning, är högt:

– Hittills har vi sålt närmare hälften av alla biljetter, och där den sista föreställningen i juli är helt fullbokad, säger Agnes Karlsson Fraenki.

Artikeltaggar

Kvarteret AlmenTeaterVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.