Hoppa till huvudinnehållet

Digitala vintider

Publicerad:

Året var 1995, en viktig milstolpe för det där nätet på webben. Det var då webben och Internet fick sitt riktiga genomslag tack vare Internet Explorer, dåtidens webbläsare. Nästa milstolpe i den digitala eran var början på 2004. Facebook tittade fram och vände upp och ner på vårt sociala nätverk.

Våren 2020 vände ett virus också upp och ner på inte bara det sociala, men också det digitala. Handtvätt och socialt avstånd är plötsligt ett måste. Det nya normala. Det blir även det digitala som om möjligt fått ännu mer betydelse i dag. Över nätet kan vi köpa det vi behöver. Livsmedel, drycker, prylar, kläder och böcker. Allt egentligen. Och vi kan även ”köpa” oss det sociala.

För min del har 2020 varit året som Zoomtasting slog igenom. En vanlig vår skulle vara späckad med vinprovningar, besök av vinmakare, mässor och en och annan resa bland vinrankor och ekfat. I år har detta bytts ut mot digitala möten via webben istället. Platsen för våra möten heter Zoom.

Tid för reflektion

Zoom fungerar som en digital mötesplats för konferenser, seminarier och numera vinprovningar.

Och det fungerar över förväntan. Ett fysiskt möte är många gånger att föredra, men när vi varken kan eller får ses på riktigt så gäller det att hitta lösningar. Där är Zoom en stor hjälp och jag tror att den har kommit för att stanna. Nu när vi har haft chansen att stanna upp och reflektera inser nog många att det inte är helt hållbart att resa jorden runt varje år.

Särskilt i vinbranschen. Resorna tar både tid och energi. För vinmakaren i Nya Zeeland eller Sydamerika kan det digitala mötet vara en smidig lösning och ett sätt att kommunicera med sina kunder och även konsumenter. Ett sätt att spara många resdagar och även på miljön.

Samma sak gäller för oss vinskribenter. För mig har Zoom varit en helt ny upplevelse. En spännande sådan som också har sparat tid och resdagar. Istället för att packa väskan och ta mig till Arlanda och vidare ut i världen, eller spendera timmar på en vinmässa, har jag kunnat sitta hemma i lugn och ro. Håret kanske har varit lite på ända. Sminket varit mer än minimalt och klädseln varit extremt smart casual. Dock har jag sett till att vinerna varit kylda och uppkorkade. Därefter har jag klickat på länken för Zoom och vinkat till kollegor och en vinmakare på andra sidan jordklotet. Häftigt!

Innovativt

Nog för att jag längtar efter att kunna resa igen. För att kunna ses. Fysiska möten kommer aldrig försvinna, men det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Zoomtasting är dessutom inte enbart till för oss i vinbranschen. De är minst lika viktiga för dig som läser detta. För vinkonsumenten. För vinnörden och för vinklubbarna. Där öppnar Zoom upp en ny värld. Och där har vinimportörerna varit aktiva och innovativa med att erbjuda gratis provningar. Allt du behöver är vinerna, som du givetvis inte måste köpa men det blir ju godare och trevligare så, en datorn och sedan koppla upp dig till deras liveprovningar via nätet.

Med detta skrivet vill jag rikta ett stort digitalt och luftigt tack till alla importörer som kämpar och hittar på kreativa lösningar. Lika mycket för vår del (vinskribenterna) som för vinkonsumenterna, Här finner ni tips på några av de importörer som fortsätter att hålla den viniösa tidsandan i liv, via nätet.

Tryffelsvinets Vinklubb. Ta en titt på deras Facebook-sida. Där hittar ni info om uppkommande events och där kan ni även ta del av deras liveprovningar.

Handpicked Wines är en aktiv importör med egen vinklubb. De har givetvis en Facebook-sida med information om kommande lanseringar och liveprovningar med producenter.

Johan Lidby Vinhandel har både vinklubb och provningar via Facebook. Spana in hemsidan för mer info, recept och passande vintips.

Wine With Us är en sammanslagning av flera importörer som ingår i Vingruppen. Via Facebook anordnar de gratis vinprovningar som inte kräver någon föranmälan.

Majas Vinmagasin drivs av Maja Berthas, sommelier och ansvarig för WOSA - Wines of South Africa i Sverige. På hennes nystartade sida får ni snabba och smakrika dryckestips från Sydafrika. Allt med glimten i ögat. Att bli hungrig är något du får räkna med.

Ward Wines är ännu en aktiv importör som erbjuder provningar via sin hemsida. Bara att surfa in, korka upp och ta del av nya kunskaper.

Med detta vill jag önska alla läsare, vare sig ni läser papperstidningen eller digitalt, en riktigt fin sommar. Låt oss hoppas på mycket sol, vin och vatten!

Några somriga vintips får ni givetvis med er till semestern och de långa sköna grillkvällarna.

Två sommarvita

Stellenrust Chenin Blanc 2019
Stellenrust Chenin Blanc 2019

Stellenrust Chenin Blanc 2019

(nr 2807, 119 kronor, fast sortiment)

Chenin blanc hade nyligen sin egen vindag, så i efterdyningarna av den skruvar jag gärna upp denna marsnyhet från Sydafrika. Ett fräscht och livlig vitt fyllt med somrig glad stenfrukt, en näve nötter och krispiga mineraler. Utmärkt till helgrillad kyckling med rosmarin.

Crasto Superiore White 2018
Crasto Superiore White 2018

Crasto Superiore White 2018

(nr 2467, 149 kronor, fast sortiment)

Vitt vin från Portugal landar nog inte så ofta i vinglasen. Så fyll på med de lokala Douro-druvorna viosinho och verdelho. De bjuder på grön syrlig frukt, rökiga fat, vit persika och ihållande syror. Uppfriskande vitt med kraft till grillade feta fiskar.

Två sommarröda

The Pikeman 2019
The Pikeman 2019

The Pikeman 2019

(nr 2024, 99 kronor, fast sortiment)

Fräsch och örtig blend från Sydafrika gjord på större delar shiraz. Pepprigt, fruktigt och läckert med skogsbär och plommon som längtar efter hemgjorda burgare och grillade grönsaker. Mums!

Borgogno Langhe Rosso 2016
Borgogno Langhe Rosso 2016

Borgogno Langhe Rosso 2016

(nr 70384, 109 kronor, fast sortiment)

Flörtig Italienare på druvorna barbera, dolcetto, freisa och merlot. Kyl ner lite lätt och servera till den enkla semesterpastan med tomatsås eller ravioli fylld med ricotta och salvia. I glaset: körsbär, söta kryddor, ceder och sol.

Artikeltaggar

HelgInternetMat och dryckNya ZeelandSydafrikaVinZoom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.