Mord i Värmland

Tiius sambo Per-Olof slogs ihjäl av norsk konstnärinna

"Det var så hemskt så det går inte att beskriva"

MORD I VÄRMLAND: MOLKOMMORDET 2008

Hennes sambo Per-Olof blev ihjälslagen med en yxa i sommarstugan.

Nu berättar Tiiu Thorén, 76, om livet utan sin livspartner och relationen till den norska konstnärinnan som senare dömdes för brottet.

– Hon duperade oss totalt, dagen efter att hon slagit ihjäl Per-Olof var jag hemma hos henne med kaffe och smörgåsar, säger Tiiu Thorén.

Den släta guldringen på Tiiu Thoréns vänsterhand är ett kärleksbevis från hennes döda sambo Per-Olof Thernström. Även om det gått tolv år sedan han hittades ihjälslagen i parets sommarstuga bär hon fortfarande både ringen och örhängena han gav henne.

Tiiu Thorén bär fortfarande smyckena hennes döda sambo Per-Olof gav henne.
Tiiu Thorén bär fortfarande smyckena hennes döda sambo Per-Olof gav henne. Foto: Alex Ljungdahl

– Jag tänker mer sällan på honom i dag än jag gjorde i början. Men när jag tänker på vad som hände så klarar jag knappt av det, säger Tiiu Thorén.

Vårsolen lyser när hon möter fotografen några hundra meter från hemmet på Lidingö. Hon visar en bild på Per-Olof, där han en sommardag 2005 eller 2006 står i t-shirt framför deras gemensamma bostad utanför Molkom.

– Jag älskade ju det där stället. Vi höll på och planterade alla möjliga grönsaker och jordgubbar, plockade bär, det fanns hur mycket bärbuskar som helst där och rabarber till förbannelse.

Träffades på logdans

Hon träffade Per-Olof Thernström på en logdans i värmländska Blomsterhult i mitten av 1980-talet och de blev omedelbart ett par. Under många år pendlade hon mellan jobbet som producent på SVT i Stockholm och det röda trähuset, för att slutligen flytta dit mer eller mindre på heltid.

Tiiu Thorén och Per-Olof Thernström var ett par i över 20 år efter att de träffades på en logdans på 1980-talet.
Tiiu Thorén och Per-Olof Thernström var ett par i över 20 år efter att de träffades på en logdans på 1980-talet. Foto: Alex Ljungdahl

Men det idylliska lantlivet fick ett abrupt slut.

Fredag 18 juli 2008 åt Tiiu Thorén och Per-Olof frukost tillsammans, därefter åkte hon till Karlstad för att träffa en ung kvinna som hon var god man åt. De såg tillsammans den tidiga föreställningen av "Mamma Mia" på bio innan Tiiu körde tillbaka hem.

– Jag och Per-Olof skulle äta middag tillsammans, men när jag kom hem var han inte hemma och bilen var borta. Han brukade ju aldrig vara borta, och åkte han bort så brukade han tala om för mig var han skulle åka, så jag visste inte vad jag skulle göra, säger Tiiu Thorén.

Letade vid sommarstugan

När hennes sambo fortfarande var försvunnen morgonen efter åkte hon till parets sommarstuga som låg vid sjön Mången några kilometer bort, i tron att han åkt för att fiska och att något oväntat hänt.

– Men så åkte jag in där på gården och det var ingen bil där och båten låg kvar där den skulle så då åkte jag därifrån och gick aldrig in i huset.

Per-Olof Thernström, 63, hittades ihjälslagen i sommarstugan vid sjön Mången utanför Molkom.
Per-Olof Thernström, 63, hittades ihjälslagen i sommarstugan vid sjön Mången utanför Molkom. Foto: Matz Jansson

Ingen av parets vänner eller släktingar visste var 63-årige Per-Olof befann sig, och tillsammans letade de efter honom under helgen.

Samtidigt fortsatte Tiiu att försöka sköta sina vardagliga åtaganden, och redan på lördag förmiddag åkte hon förbi den då 57-åriga norska konstnärinnan som bodde i ett hus en knapp mil bort och som hon också var god man åt.

– Jag var hos henne och hämtade räkningar och hade med mig kaffe och smörgåsar och vi satt och pratade som vanligt.

God man åt konstnärinnan

Den norska kvinnan flyttade till Molkom hösten 2004. Hon var då en relativt framgångsrik konstnär och hade bland annat illustrerat flera medicinska böcker. Men hennes ekonomi låg i spillror och efter att elen i hennes hus stängts av på grund av obetalda räkningar ansåg socialtjänsten i Karlstad att hon var i behov av en god man.

Jag hade ju inga misstankar om att hon var livsfarlig"

Tiiu Thorén, som nyligen gått i tidig pension, åtog sig uppdraget då hon tyckte att hon hade tid och kraft att "göra nytta".

De två kvinnorna kom väl överens, de började umgås privat och norskan var och hälsade på hemma hos Tiiu och Per-Olof flera gånger.

– Hon var glad och trevlig. Vi hjälpte henne att köra tavlor till någon utställning i Karlstad, och hon cyklade till oss och fikade i bland. Så jag hade ju inga misstankar om att hon var livsfarlig, säger Tiiu Thorén.

När helgen gått och Per-Olof fortfarande inte kommit tillbaka polisanmälde Tiiu Thorén honom som försvunnen. Hon höll på att förgås av oro och vågade inte sova själv i det stora trähuset utan flyttade hem till sin syster i Karlstad:

– Det var så hemskt så det gick inte att beskriva.

Hittades i sovrummet

Under tiden fortsatte konstnärinnan sitt liv som vanligt - i polisförhör har hon beskrivit hur hon åkte till Ikea och handlade lördag 19 juli, dagen efter besökte hon en lokal konstutställning och tog därefter bussen till Oslo där hon besökte släktingar samt en man hon hade ett hemligt förhållande med - för att sedan återvända till Molkom söndag 27 juli.

Samma dag - nio dagar efter Per-Olofs försvinnande - åkte den kvinna som Tiiu och Per-Olof delade sommarstugan vid Mången med dit med sin son och dennes flickvän för att bada och njuta av sommaren.

Men när hon öppnade ytterdörren möttes hon av en stank och en stor mängd flugor. Hon började kontrollera de olika rummen, och i det tredje sovrummet såg hon Per-Olofs nakna fötter sticka fram under ett täcke.

NWT 29 juli 2008.
NWT 29 juli 2008.

Polis larmades till stugan och de kunde konstatera att Per-Olof Thernström blivit ihjälslagen efter att han utsatts för kraftigt våld mot huvudet.

Det som tidigare varit ett försvinnande blev nu en jakt på en mördare.

Förgiftade chokladbollar

När polisen fick tillgång till Per-Olof Thernströms bankkonto kunde de se att 7 500 kronor tagits ut vid bankomaten i Molkom samma kväll som Per-Olof försvann, kvar på kontot blev endast 199 kronor. Övervakningsbilder visade en maskerad kvinna, men när Tiiu fick se fotografierna kände hon genast igen den norska konstnärinnan:

– Det var någon utklädd människa med svart hår och något för munnen, men vid något tillfälle åkte sjalen ned och då kände jag igen hennes mun, det är ju XX sa jag. Hon hade ju satt på sig en peruk.

Ett dygn efter att Per-Olof hittades ihjälslagen anhölls den norska konstnärinnan för mord. Hon medgav att hon först drogat och sedan dödat honom med en släggyxa, men hävdade att det skedde i självförsvar eftersom Per-Olof ska ha försökt våldta henne.

NWT 2 augusti 2008
NWT 2 augusti 2008

Konstnärinnan förklarade att hon haft med chokladbollar till sommarstugan. I ett första försök att undkomma Per-Olof ska hon ha krossat flera sömntabletter och stoppat in i chokladbollarna, i en förhoppning att det skulle leda till att Per-Olof somnade så hon kunde undkomma honom. När det inte fungerade kände hon sig tvingad att ta till våld.

Stora sedelbuntar

Men det är en förklaring som så väl Tiiu Thorén som åklagare i målet Barbro Brännlund förkastar.

"Hon var ingen stackars menlös kvinna"

De menar att konstnärinnan preparerade chokladbollarna med sömnmedel i förväg och planerade att döda Per-Olof för att komma åt hans pengar.

– Han var känd för att gå runt med stora sedelbuntar i fickorna. Hon har tagit pengarna och åkt från stugan i hans bil och tömt hans bankkonto. Hon var väldigt förslagen, säger Barbro Brännlund.

Uppgifterna om våldtäktsförsöket anser hon är uppdiktade.

– Hon satt med en dörr precis framför sig i ena änden av stugan, i andra änden stod han och lagade kaffe. Men i stället för att lämna stugan så påstår hon att hon krossade tabletter och stoppade in i chokladbollarna. Sen har hon beskrivit hur han försökte slita ner henne i sängen och hon till slut fick tag på en yxa, men sängen var helt orörd när han hittades så det kan inte ha gått till som hon sa, säger Barbro Brännlund.

Anklagar tingsrätt för rättsskandal

Hon fortsätter:

– Hon var ingen stackars menlös kvinna - hon hade flygcertifikat och hade varit ballerina och klättrade i berg så hon var väldigt stark även om hon såg tunn ut.

Den norska konstnärinnan när hon släpptes fri i samband med att tingsrättsförhandlingen var över.
Den norska konstnärinnan när hon släpptes fri i samband med att tingsrättsförhandlingen var över. Foto: Mikael Lindblom

Men Värmlands tingsrätt valde att fria konstnärinnan för mord och menade att det inte var ställt bortom rimligt tvivel att det gått till så som konstnärinnan hävdade och att hon i så fall hade nödvärnsrätt. Hon dömdes dock för bedrägeri efter att ha tömt Per-Olof Thernströms bankkonto efter hans död.

Barbro Brännlund överklagade domen till hovrätten, som i juli 2009 dömde konstnärinnan till sex års fängelse för dråp.

Hovrätten besökte sommarstugan vid Mången i samband med förhandlingen. Thomas Bodström vae då målsägarbiträde till Tiiu Thorén.
Hovrätten besökte sommarstugan vid Mången i samband med förhandlingen. Thomas Bodström vae då målsägarbiträde till Tiiu Thorén. Foto: Mikael Lindblom

Trots det blir Tiiu Thorén fortfarande upprörd när hon tänker på den friande domen i tingsrätten.

– Det var en rättsskandal, alla utom Värmlands tingsrätt förstod att det var ett rånmord. Och det här med att Per-Olof skulle vara en våldtäktsman, det är uteslutet. Han var en rättskaffens man och omtänksam på alla sätt, säger hon.

"De tog hand om mig"

Göran Ferner var kusin med Per-Olof och umgicks med honom hela livet. Även han är fortfarande kritisk till tingsrättens friande dom.

– Det enda jag kommer tillbaka till varje gång jag tänker på det är hur rättssystemet fungerar. Tingsrätten är inget jag har förtroende för längre, det var under all kritik, säger han.

Efter hennes sambos död bodde Tiiu Thorén hos en av Per-Olofs systrar i sex månader. Där fick hon hjälp att ta sig igenom det chocktillstånd hon hamnade i.

– De tog hand om mig och såg till att jag åtminstone blev en halv människa igen och kunde flytta tillbaka till Stockholm.

Tiiu Thorén lever i dag ett stilla pensionärsliv på Lidingö utanför Stockholm.
Tiiu Thorén lever i dag ett stilla pensionärsliv på Lidingö utanför Stockholm. Foto: Alex Ljungdahl

I dag bor Tiiu Thorén på Lidingö där hon lever ett stilla pensionärsliv, umgås med vänner och tar del av huvudstadens kulturliv. Det är länge sedan hon besökte Molkom, men hon är regelbundet i Värmland och firar olika högtider tillsammans med Per-Olof Thernströms syster med familj.

– Jag träffar bekanta och har olika aktiviteter för mig och går på kulturevenemang och gör lite resor då och då. Men någon man vill jag inte ha mer, säger hon.

Villkorligt frigiven

Tiiu Thorén satt med under hela rättegången, men hon talade aldrig mer med konstnärinnan.

Den norska konstnärinnan flyttades till ett fängelse i Norge några månader efter att hon började avtjäna sitt straff. Hon blev villkorligt frigiven 2013.

NWT har sökt konstnärinnan vid upprepade tillfällen, men hon har valt att inte svara.

Här kan du följa händelseloppet kronologiskt.

Publicerad:

Artikeltaggar

Barbro BrännlundBrott & blåljusLidingöMolkomMordMord i VärmlandNorgeVärmlands tingsrätt