Låt kärringen vara!

Signerat
PUBLICERAD:
Statyer i alla länder, förenen eder!
Foto: Helena Karlsson

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i fredsmonumentet på Stora torget i Karlstad. Estetiken påminner mest om något socialrealistisk monstrum i en gammal öststat, och den känns lätt malplacerad. Men av ren princip så tycker jag nu att den måste stå kvar, när alla möjliga statyer rivs runt om i världen.

Konstnären Marc Broos ville redan på 90-talet kraftigt göra om den, vilket jag vänder mig emot. I ärlighetens namn vill han nu (NWT 25/6) sätta upp en sorts ”motstaty”, men det blir ju bara fånigt.

Det bär mig emot att säga det, men låt kärringen stå kvar på torget. Det är månne det pris vi får betala för att inte någon skall få för sig att riva Karl IX-statyn.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.