Hoppa till huvudinnehållet

Efva: "Jag har varit mycket i Värmland, i folkparkerna"

Publicerad:
Efva Attling har slagit igenom stort med sina smycken. I sommar, med start lördagen den 4 juli, kommer hon att visa några av sina mest speciella verk på kraftstationen i Deje.
Efva Attling har slagit igenom stort med sina smycken. I sommar, med start lördagen den 4 juli, kommer hon att visa några av sina mest speciella verk på kraftstationen i Deje. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

För Efva Attling har kontakten med Värmland hittills handlat om folkparkerna hon uppträdde i när det begav sig med gruppen X-models.

I sommar återvänder hon - för att ställa ut unikt smyckeshantverk på Gamla kraftstationen i Deje.

Nästa helg, den 4 juli, öppnar kraftstationen för säsongen. Bland utställarna då finns Efva Attling, Eva Dahlgren och Jocke Berg - alla tre var och en på sitt sätt för evigt förknippade med musik.

Eva Dahlgren släpper ett nytt album i sommar och lanserar en ny singel i dagarna. Jocke Berg var frontfigur i legendariska rockbandet Kent, men har nu - på uppmaning av Efva Attling - designat smycken. Efva Attling har sedan länge lämnat åren med sin grupp X-Models bakom sig, men musiken är fortsatt viktig i hennes liv.

Musik som röd tråd

– Musik är så stort. Hela mitt liv har haft musiken som den röda tråden. Efter en spelning när någon kommer fram och säger att det du sjunger, så vill jag uttrycka mig. Det är därför vi älskar musik och musiken är så stark. Man kan beröra så att man blir glad, så att man vill gråta eller få upp stämningen på ett party.

Hennes mål med musiken som artist och låtskrivare var detsamma som det hon nu strävar mot med sina smycken.

– Jag vill beröra människor! säger hon.

Smyckens kraft

Och, konstaterar hon, ett smycke kan ha kraft, och förmedla något långt utöver det dekorativa värdet.

– Smycken har sen årtusenden tillbaka vart en talisman, något man bär för att få bättre skörd eller för att man hoppas få barn. Det är inte bara ett klädesplagg utan det har en betydelse, till exempel om man får ett smycke av en mormor eller en vän, säger hon.

Till Deje tar hon med sig en samling speciella smycken.

– Jag har tagit fram några specialsmycken som inte finns i den vanliga kollektionen. Det är "one of a kind"-smycken som jag gör i ateljén. De andra finns ju online så jag har valt att visa några som man inte ser så ofta. Det känns jättekul att visa en tiara! Jag har ju även designat brudklänningar, och jag tar med en handmålad brudklänning.

Hon ser det som en ynnest och ett stort förtroende att få designa till så speciella tillfällen; oavsett om det är en brudklänning eller ringarna till ett förälskat par.

– Det är ju fantastiskt! Att någon människa kommer att bära de här ringarna dag och natt och hela livet förhoppningsvis.

Började tidigt

Det har snart gått 25 år sedan hon började satsa på guldsmidet, men egentligen var hon på god väg in i den branschen långt tidigare.

Hon gick lärling redan efter nian och sina första smycken gjorde hon i skolan.

– I trä- och metallslöjden.

Efva Attling har varit artist och modell och har med sig sin förmåga att beröra även när hon skapar smycken.
Efva Attling har varit artist och modell och har med sig sin förmåga att beröra även när hon skapar smycken. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Hon hade nog tänkt sig en yrkesbana i den branschen, men så kom en internationell modellkarriär emellan, när hon blev "upptäckt" av Eileen Ford.

Och efter modellåren blev det musiken med X-models - med egenskrivna hitlåten "Två av oss". Med den och andra låtar for de Sverige runt.

Folkparkerna i Värmland

– Jag har varit mycket i Värmland, i folkparkerna. Det är den kontakt jag har med Värmland. Och Monica Zetterlund! Jag jobbade ett tag som frisörlärling när jag var 18 år. Dit kom Monica Zetterlund och jag fick tvätta hennes hår. "Hårdare Efva, hårdare Efva" sa hon - jag var alldeles slut i händerna varje gång jag tagit hand om hennes hår! säger hon och skrattar.

Nu är hon redo att återvända till Värmland, den här gången i sällskap med sin fru Eva Dahlgren, som också ska ställa ut i Deje. Vid sidan av musiken är hon fotograf och tar med sig bland annat bilder från New York.

"Spännande ställe"

Efva ser hon fram emot att komma till kraftstationen i sommar och se utställningen och de spektakulära lokalerna.

– Det ser helt fantastiskt ut! Jag vet inte hur många jag visat bilderna för, säger hon entusiastiskt.

– Det ser ut att vara ett spännande ställe - skitläckert!

Gamla kraftstationen i Deje har blivit en konsthall med spektakulära miljöer.
Gamla kraftstationen i Deje har blivit en konsthall med spektakulära miljöer. Foto: Mikael Lindblom

Artikeltaggar

DejeEfva AttlingEva DahlgrenGamla KraftstationenGuldKändisarKentKonstModeMonica ZetterlundSommarTurismUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.