Stor efterfrågan på lån under coronakrisen

Näringsliv | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland
Foto: FREDRIK KARLSSON
Kapitalbehovet hos små och medelstora företag är stort. Det visar efterfrågan på Almis Brygglån.

Den 20 mars meddelade regeringen att Almis lånefond förstärks med 3 miljarder kronor. En vecka senare lanserade Almi Brygglånet. Lånet är en möjlighet för företag att överbrygga en period av svårigheter. Under en tioveckorsperiod efter att det lanserades ansökte närmare 3000 företag i Sverige.

Under mars-maj kom det in totalt närmare 5000 ansökningar om lån inom Almikoncernen, vilket är mer än det totala antalet ansökningar under 2019.

Ökar även i Värmland

– Efterfrågan på kapital har även ökat markant i Värmland. Under mars-maj fick Almi Värmland 114 ansökningar, vilket innebar en ökning med 143 procent jämfört med samma period 2019, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland.

Det är huvudsakligen de mindre företagen som sökt Brygglånet. De vanligaste branscherna för Brygglånet är handel, hotell och restaurang, samt tillverkning.

20 maj tillfördes Almi Invest ytterligare 400 miljoner kronor.

– Dessa åtgärder har varit nödvändiga för att Almi ska kunna möta det stora behovet som uppstått hos såväl startups som etablerade företag.

Många vill ha anstånd

En tredjedel av Almis kunder i Sverige har under samma period ansökt om anstånd med amortering av befintliga lån. Siffran för Värmland är det samma som för riket.

Almi Värmland har blivit beviljade ett treårigt projekt från Tillväxtverket för att stötta företagen.

– Nu är det viktigare än någonsin att ställa om och framtidssäkra sin verksamhet och affärsmodell, och även i de situationerna behövs Almis insatser inom affärsutveckling och finansiering säger Anna Lundmark Lundbergh.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.