Hoppa till huvudinnehållet

LRF Värmland tog med Värmlandsbänken på viktig studieresa

Publicerad:
LRF Värmlands styrelse, med ordförande Patrik Olsson i spetsen, träffade Värmlandsbänken för att uppmärksamma lantbrukarnas idag icke lönsamma situation.
LRF Värmlands styrelse, med ordförande Patrik Olsson i spetsen, träffade Värmlandsbänken för att uppmärksamma lantbrukarnas idag icke lönsamma situation. Foto: Helena Karlsson

På fredagen hängde Värmlandsbänken med på en studieresa med LRF Värmlands styrelse på gårdar runt Borgvikssjön. Detta för att skapa framtidstro för lantbrukarna på ett politiskt plan.

Att försörja sig som lantbrukare är inte lönsamt idag, menar LRF Värmlands ordförande Patrik Olsson.

– För 30 år sedan hade Värmland 200 mjölkgårdar. Nu har vi bara 70 kvar, säger Patrik Olsson.

Politikerna fick en insyn i verksamheten på gårdarna runt Borgvik.

– Det är en hopplös lönsamhet som lantbruket befinner sig i. Allmänheten och politikerna behöver förstå situationen, säger ordföranden.

Patrik Olsson förklarar att miljö- och hållbarhetsmässigt är Sveriges lantbruk ett av de bästa i världen, men när det gäller lantbrukarnas arbetsförhållanden är det desto sämre. Till exempel har bönderna i Finland rätt att ta ut semester, till skillnad från i Sverige.

– Här är det svårt att ta ledigt och ta ut vettiga löner.

Nu hoppas han att politikerna uppmärksammar lantbrukets situation.

Positiva politiker

En av riksdagsledamöterna på plats var Marléne Lund Kopparklint (M), som var positiv till träffen med LRF Värmland. Nu hoppas hon på att kunna påverka till förenklade regler kring livsmedelsproduktion, och menar att nuvarande regelverk krockar.

– Det är bra att komma ut såhär och få inputs. Vi måste försöka ändra förutsättningarna för att ett, sälja livsmedel så att man kan tjäna på det och två, öka självförsörjningsgraden hos lantbrukare.

Håkan Svenneling (V), delade Lund Kopparklints uppfattning.

– Budskapet jag tar med mig idag är att vi har ett ansvar över livsmedelsproduktionen som vi måste värna om. Det sätter igång en tankeverksamhet som vi politiker kan ta med oss, säger han.

Något som diskuterades under dagen var hur Sverige skulle klara sig i en skarp krissituation i dagsläget.

– Man undrar hur skörden kommer bli i år, om det fortsätter vara torka som det är nu. 2018 satte vi in akutåtgärder, och nu behöver vi förbereda oss mentalt för andra krisåtgärder, säger han och fortsätter:

– Jag tänker det här i två spår. Dels hur vi hjälper jordbruket i allmänhet, och hur vi rustar inför kriser.

Artikeltaggar

Håkan SvennelingLantbrukLRFMarléne Lund KopparklintNyheterPatrik OlssonVärmlands länVärmlandsbänken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.