Avsätt nya områden för vattenskotrar

Insändare
PUBLICERAD:
Vattenskotrar är något som många har en åsikt om.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sommaren är här och det hörs. Det aggressiva bullret från vattenskotrar – likt en blandning av motocross och roadracing – har blivit vardag i stan och ute i bôgda.

Att lagen begränsar skoterkörande till farleder är tyvärr inte mycket till hjälp ens när lagen följs. Alla som stått vid en sjö vet hur ljud transporteras över vatten – en vattenskoter som dånar fram och tillbaka i en farled påverkar ljudmiljön för villor, stugor och fågelskyddsområden hundratals, ja tusentals, meter därifrån. Den svenska lagen ger dock klara besked: körandet får inte orsaka störande buller eller andra negativa effekter på människor, djur och natur. Så som många vattenskotrar låter i dag blir de därmed olagliga så fort de lämnat bryggan – åtminstone för nöjeskörning.

Värmlands sjöar är kanske vår främsta tillgång. Industriernas avveckling och sanering av mark och vatten har öppnat upp för sjönära tomter längs gamla farleder, inte minst vid Vänern med dess inlopp och ’insjöar’. Många kommunpolitiker ser positivt på möjligheten att luckra upp strandskyddet och öka byggnadstakten. Men endast den som älskar motocross vill bo granne med en crossbana. För varje skoter i sjön sjunker värdet på fastigheterna runtom. Stugägare och andra som kommit för lugnet, naturen eller fisket får sina semesterdagar förstörda. Faster har gett upp – hon har öronproppar i trädgården.

Motorintresset i Värmland är stort. Så hur förenar man nöjeskörning på våra vatten med välbefinnandet hos de som sökt sig dit av andra skäl? Länsstyrelsen kan förbjuda vattenskoter just med hänvisning till omsorg om människa och natur, men de har också möjlighet att besluta om undantag till regeln om farleder. Sjöar som avsatts för vattenskidor kan vara lämpliga även för annan motorsport. Nya områden kan avsättas – kanske utanför större industrier, där naturvärden är låga och få eller ingen störs. Så har vi hanterat andra bullriga fritidssysslor förr, och det är dags att även förpassa vattenskotern dit bullret inte stör. Ifred från andra kan man lämna andra ifred.

Värmlänningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.