En sprucken tidplan, stor oenighet och en totalentreprenör som ansökt om rekonstruktion. Bygget av Kristinehamns nya teknik- och innovationscentrum har inte helt gått som på räls.
Nu kan NWT berätta om fler delar i tvisten mellan kommunen och byggbolaget i det problemomgärdade projektet.
Invigningen av Kristinehamns nya teknik- och innovationscenter, KTIC, har skjutits på framtiden.
Tvisten mellan kommunen och byggbolaget har pågått under en längre tid och består av flera delar.
"En väldigt konstig historia"
Bland annat råder delade meningar om huruvida konstruktionen är stabil, något som fick miljö- och byggnadsnämnden att stoppa bygget under tre veckors tid förra sommaren.
Noctors advokat, Peter Degerfeldt, säger till NWT att byggstoppet ska ha kostat byggbolaget närmare fem miljoner kronor:
– Det är en väldigt konstig historia, säger han.
– Kommunen var inte särskilt intresserade av att förhindra det. Det verkade nästan som om de ville få ett stopp, men det är ren spekulation från min sida. Men helt klart står att det var en märklig hantering.
Men ännu märkligare blev det senare, enligt Peter Degerfeldt:
- Ja, för sedan öppnade bygget igen. Utan några förstärkningar eller andra förändringar, men då gick det ändå bra att öppna bygget.
Men just nu ligger tvisten med nämnden vilande.
Tvist om radon
Tvisten mellan kommunen och byggbolaget stannar dock inte där. De två parterna är även oense om huruvida fastigheten ska utrustas och har utrustats med så kallade radonrör - där Noctor dragit Kristinehamns kommun inför domstol.
Enligt Peter Degerfeldt skulle frågan om radon redas ut under själva byggskedet.
– Konsekvensen för Noctor blev att man ju inte räknade med radon i sin kontraktssumma.
Enligt advokaten beställde kommunen en egen undersökning - som visade att det fanns radon i marken.
– Frågan kommer upp i olika möten med kommunen under våren 2018. Så Noctor börjar bygga. Men helt plötsligt hade kommunen ändrat sig, säger Peter Degerfeldt.
– Då påstår kommunen att man inte hade beställt några radonrör. Detta trots att det finns massa noteringar i mötesprotokoll där man diskuterat detta. Och då hävdar kommunen att Noctor skulle ha tagit med det i sitt anbudspris. Där är vi nu.
Enligt Noctor var mer än hälften av arbetet utfört när Kristinehamns kommun plötsligt ändrade sig om radonrören.
– Det trots att man anlitat underentreprenörer och betalt för både tätning och för rören. Där har ju arbetsledaren på plats attesterat fakturor, som vi kan visa, säger Peter Degerfeldt.
– Underentreprenören kan ju också visa på ritning var radonrören är nedlagda.
Förra veckan möttes parterna i rätten för en muntlig förberedelse om radontvisten.
– Varför kommunen påstår att arbetet inte är utfört och att radonrören inte finns där vet jag inte, säger Peter Degerfeldt.
Målet är utsatt till förhandling i februari nästa år.
Ansvarsfråga
Kristinehamns kommundirektör, Martin Willén, menar att kommunen inte har haft för avsikt att förhala bygget.
– Vårt intresse har hela tiden varit att de intyg som behövs också ska finnas. Att man ska kunna presentera beräkningar av stålkonstruktionen och att det ska kunna styrkas genom beräkningar som andra ska kunna verifiera.
– Det beslut som miljö- och byggnadsnämnden fattade baserades på att det inte var tydliggjort från kommunens sida, som byggherre, på att konstruktionen var säker, och där vi var beroende av underlag från Noctor.
Att bygget senare kunde återupptas menar Martin Willén var naturligt sedan ett intyg skickats till miljö- och byggnadsnämnden.
– Det var inte tydliggjort att det var säkert. Sedan kom byggbolaget in med ett intyg och det dög för att det skulle gå att dra i gång bygget igen.
Liksom frågan om byggstoppet handlar även frågan om radonrören enligt Martin Willén om vem som bär det ekonomiska ansvaret:
– Vår bild är att kostnadsansvaret ligger hos Noctor och de tycker att ansvaret ligger hos oss. Just nu är det inte så mycket mer man kan säga om det förrän tvisten har lösts, säger han till NWT.
Ligger det radonrör under skolan?
– Det kan inte jag svara på, men andra inom kommunen kan.
Läs mer:
Byggbolaget i rekonstruktion efter kommunens obetalda miljonfakturorTvisten om nya gymnasieskolan fortsätter - byggbolaget kräver överbesiktning