Överläkaren begär att få in hyrläkare för att komma ikapp

Publicerad:
Anna Hessel, verksamhetschef för kvinnosjukvården på CSK, har bett Region Värmland om att få ta in hyrläkare i höst. Arkivbild. Foto: Åsa Eneljung

För att hanterade de växande operationsköerna ber kvinnosjukvården på CSK regionen om att få ta in hyrläkare. Och snart hoppas man kunna operera även i Arvika.

Malin Persson är inte ensam om att ha drabbats av en försenad operation i Värmland på senare tid. Hittills i år har det bara inom kvinnosjukvården skett 180 färre operationer mellan vecka 12 och 24 i år jämfört med samma period förra året.

Malin och Pia är drabbade av inställda operationer: "Livet är begränsat"Hälften så många operationer under coronakrisen – och köerna fortsätter växa

– Sen i mars är alla planerade operationer på gynsidan uppskjutna. Vi opererar cancer och sånt som är akut och utför kejsarsnitt och andra operationer på våra gravida eller förlösta patienter, säger överläkare Anna Hessel, verksamhetschef på kvinnokliniken på CSK.

Vilka operationer får vänta?

– Det kan handla om framfall, inkontinensoperationer och steriliseringar. Sånt som i allmänhet orsakar besvär, men som inte gör att man hamnar i ett försämrat läge av att man väntar.

Hur påverkar det här verksamheten?

– Det är väldigt besvärligt för patienterna och otillfredsställande för personalen att inte kunna hjälpa och bota. Personalen är även med och bemannar en covidavdelning. Vi har haft minst en fördubbling av sjuktalen, och några enstaka covidfall. Det finns en frustration och ängslan i hela organisationen kring hur det ska bli framöver. Jag känner mig trygg med att vi inte lämnar någon patient som behöver operation i sticket, säger Anna Hessel.

Hur ska ni kunna komma ikapp?

– För kvinnosjukvårdens del har jag lämnat in en begäran om att få ta in stafettläkare till hösten. Det gör vi ju inte annars. Det handlar om att täcka upp 20 veckor för den personal som inte får den ledighet de skulle ha haft i sommar och om hjälp att täcka upp utöver det.

Pausad satsning

I vår var det tänkt att sjukhuset i Arvika skulle börja med gynekologiska operationer. Men den satsningen har pausats.

– Nu hoppas vi kunna göra det med en speciell läkarbemanning som inte påverkar någon mottagning, säger Anna Hessel.

NWT har pratat med en kvinna som störtblöder, har kraftigt ont och köar för att få livmodern bortopererad. Hur länge är det rimligt att vänta?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden, men det hon berättat om sitt tillstånd låter väldigt besvärligt. Den typen av patient, med smärta och blödningar som kan ge blodbrist, har vi kunnat prioritera och få in i operationsprogrammet. Vi stämmer alltid av med andra kliniker så vi använder operationsutrymmet på bästa sätt och inte tar plats för någon med cancer.

Anna Hessel vill uppmana alla som har problem som förändrats till det sämre över tid att ta kontakt med vården.

– Då behöver vi göra en ny bedömning. Patienter kan prioriteras upp. Undvik inte att söka den vård du normalt skulle ha sökt. Det är jätteviktigt.

Artikeltaggar

Anna HesselArvikaArvika sjukhusCancerCentralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetFörlossningHyrläkareKarlstadKvinnosjukvårdenRegion VärmlandSemesterVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare