Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsskådis huvudroll i storfilm: "Oerhört stort och häftigt"

Publicerad:
Lisa Carlehed växte upp i Karlstad och axlar nu huvudrollen bredvid Gustaf Skarsgård i "Utvandrarna".
Lisa Carlehed växte upp i Karlstad och axlar nu huvudrollen bredvid Gustaf Skarsgård i "Utvandrarna". Foto: Emilia Therese

Hemlighetsmakeriet har varit omfattande men nu kan äntligen Lisa Carlehed berätta om huvudrollen i nyfilmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker "Utvandrarna".

– Jag ska göra rollen som Kristina, berättar hon för NWT.

Lisa Carlehed bor sedan några år i Köpenhamn och har medverkat i prisade danska filmer som "I dina händer”, ”Psykosia" och ”Till vi faller”. Född i Göteborg och uppväxt i Karlstad tar nu Lisa Carlehed ett stort kliv mot de stora rollerna.

– Det känns oerhört stort och häftigt att få vara en del av ett så enormt projekt. En dream come true verkligen, säger hon entusiastiskt.

"Utvandrarna" är en stor satsning från SF Studios sida och enligt planerna ska inspelningsarbetet inledas under september i Västra Götaland. Tanken på en ny filmatisering har funnits under många år.

– Manuset bygger på boken men fokuserar på Kristinas historia, säger Lisa Carlehed.

Romanen "Utvandrarna" gavs ut 1949 och följer Kristina och Karl-Oskar Nilsson som lämnar fattigdomen i Sverige under mitten av 1800-talet för att söka ett bättre liv i ett främmande Amerika. 1971 gjorde Jan Troell en filmatisering med Max von Sydow och Liv Ullmann i huvudrollerna. Ullman har även en roll i den nya dramatiseringen jämte bland andra Sofia Helin, känd från tv-serien "Bron". Gustaf Skarsgård gör rollen som Karl-Oskar.

– Filmen ska spegla hur en utvandrarkvinna blir en invandrarkvinna, här finns många paralleller till den flykt som många människor genomför i dag. Svenskar var den tidens flyktingar, säger Lisa Carlehed.

Foto: Emilia Therese

"Rädsla och hopp"

Regissör för filmen är norske Erik Poppe som tidigare gjort bland annat "Kungens val" (2016) och "Utøya 22 juli" (2018) och manuset är skrivet av Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig.

Erik Poppe skriver så här i ett pressmeddelande till NWT:

”Med Utvandrarna vill jag genom Kristinas ögon återge hennes och Karl-Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Hur långt är man villig att gå för att rädda sina barn. Det mod som följde dem, som flyktingar, på den storslagna men också dramatiska resan från Småland och över Atlanten till Minnesota. Utvandrarna tar oss genom rädsla och hopp, genom kärlek och död. Det är en tidlös och ständigt aktuell berättelse om vilka vi är, vart vi kommer ifrån och våra drömmar".

Gustaf Skarsgård och Sofia Helin medverkar också i filmen.
Gustaf Skarsgård och Sofia Helin medverkar också i filmen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hemskheter och kärlek

Lisa Carlehed har starka minnesbilder av den tidigare filmatiseringen.

– Jag läste bokserien på högstadiet i Karlstad och vi såg filmerna. Flera av scenerna minns jag och många bilder ur filmerna sitter djup i mig. Storyn satte spår! Det är ju en väldigt stor berättelse med både hemskheter, kärlek och äventyr.

Planerad biopremiär för "Utvandrarna" är juldagen 2021.

– Att få vara med i det här sammanhanget, med så många otroligt begåvade människor som jag ser upp till och verkligen vill arbeta med, känns verkligen fantastiskt.

Artikeltaggar

BioFilmKarlstadLisa CarlehedNöje/KulturNWTSF BioSvenska FilminstitutetUtvandringVilhelm Moberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.