Hoppa till huvudinnehållet

Fransson fälls – stängs av i fyra år

Publicerad:
Jenny Fransson stängs av i fyra år.
Jenny Fransson stängs av i fyra år. Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Fyra års avstängning.

Karlstadsbördiga brottaren Jenny Fransson fälls för dopningsbrott och får det strängaste möjliga straffet för en idrottare som fälls för första gången.

– Det är väldigt jobbigt för henne, säger hennes ombud Mats Larsson.

Den tidigare världsmästaren i brottning Jenny Fransson stängs av i fyra år, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Det är det strängaste möjliga straffet för någon som fälls för dopningsbrott för första gången.

"Hade kunnat skriva det i sömnen"

Hennes ombud Mats Larsson är kritisk till domen och säger att de nu ska överklaga.

– Vi har tre veckor på oss att lämna in en överklagan till Riksidrottsnämnden. Jag hade inga större förhoppningar om att Dopningsnämnden skulle orka sätta sig in i det jag skrivit och det har de uppenbarligen inte gjort, det diskuteras inte alls i beslutet. Jag hade kunnat skriva den här domen i sömnen, säger Larsson till TT.

TT: Hur långt kan det här dra ut?

– Formellt kan det dra ut till Cas (idrottens skiljedomstol). Som internationell idrottare har du rätt att överklaga dit. Men det är en mer komplicerad process och det involverar mer pengar.

Borta från OS-truppen

Den 3 februari meddelade Svenska brottningsförbundet att brottarens A-prov påvisat ett positivt testresultat av den anabola steroiden metyltestosteron.

I väntan på B-provet, som också vara positivt, blev 32-åringen av med platsen i Sveriges OS-trupp och dessutom ströks hon från EM i Rom.

Mats Larsson har bara haft sms-kontakt med Fransson i dag, men han säger att hon inte mår bra.

– Det är väldigt jobbigt för henne. Hon stängs av från det ekonomiska stöd hon haft. Det är förstås väldigt jobbigt, det är ofrånkomligt.

Efter det positiva dopningsprovet hävdade Fransson först att hon utsatts för ett sabotage och att någon skulle ha preparerat hennes vattenflaska. Det tog hon sedan tillbaka och i stället har ombudet, fysikern Mats Larsson, sagt att det skett ett missförstånd i analysen av hennes dopningsprov, gjord av antidopningslabbet på Huddinge sjuhus, och att den inte är tillförlitlig.

På Jenny Franssons meritlista finns bland annat ett VM-guld 2012 och ett OS-brons 2016.

Artikeltaggar

Brottning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.